KAŽNJENE STRANKE: HDZ iskoristio vjerski skup za reklamu

KAŽNJENE STRANKE: HDZ iskoristio vjerski skup za reklamu

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine kaznilo je danas, zbog preuranjene kampanje, SDA sa ukupno 7.500 KM, HDZ i SNSD po 3.500 KM, a SDS sa 3.000 KM.

Dvije kazne za SDA

Na sjednici SIP-a pojašnjeno je da je SDA je u dva predmeta kažnjena sa po 4.000 KM i 3.500 KM i to, prva kazna zbog objave predsjednika gradske organizacije ove stranke Bihać Šemsudina Dedića na društvenoj mreži Facebook o kandidaturi Rusmira Muse za gradonačelnika, dok se druga kazna odnosi na objavu općinske organizacije SDA Visoko, koja je radove gradske administracije predstavila kao svoje.

Članica SIP-a Vanja Bjelica Prutina u raspravi po ovoj točki dnevnog reda rekla je da kazna od 4.000 KM za ponovljeni prekršaj nema odvraćajući karakter, te da ona mora biti najmanje 5.000 KM.

”Mislim da to neće imati odvraćajući karakter i mislim da kaznena politika nije dobra”, navela je.

Radove prijavili kao svoje

SNSD-u je kazna izrečena po prijavi Transparency Internationala zbog objava Gradskog odbora SNSD-a Trebinje na društvenoj mreži Facebook koji su infrastrukture radove u ovom gradu prikazivali kao svoje, jer gradsku vlast čini ova stranka, te je SIP naložio da se sporne objave uklone.

SIP je istovremeno odbio prijavu Transparencyja protiv SNSD-a Prnjavor za zloupotrebu djece i starih u političke svrhe, jer je utvrđeno da prilikom posjeta određenim ustanovama nije bilo obilježja stranke, niti političkih poruka, kao i da se u izjašnjenju stranke navodi da se radi o redovnim aktivnostima aktiva žena SNSD-a Prnjavor.

U ovom predmetu SIP je usvojio zaključak da se postupak protiv SNSD-a obustavi, ali da u dijelu prijave koja se odnosi na kršenje odredbe člana 7.3. stav jedan točka četiri Izbornog zakona prijava dostavi Gradskoj izbornoj komisiji Prnjavor na postupanje.

HDZ u Busovači

Povjerenstvo je uvažilo žalbu istog političkog subjekta SIP-u protiv odluke Općinskog izbornog povjerenstva Prnjavor koje je kao neosnovan smatrala prigovor SNSD-a protiv političkog subjekta PDP za preuranjenu izbornu kampanju, čime je ovaj predmet vraćen na ponovni postupak povjerenstvu u Prnjavor.

HDZ je kažnjen jer je utvrđeno da je postavljanjem billboarda pored puta u općini Busovača s logom stranke iskorišten vjerski događaj za prijevremenu promociju, a SIP je naložio i da se ukloni sporni billboard.

Član SIP-a Željko Bakalar rekao je da sama objava kandidature nije kažnjiva, ali da se kažnjava objava za koju se utvrdi da se radi o izbornoj kampanji. Kako je pojašnjeno na sjednici, SDS-u je najmanja kazna izrečena zbog toga što se radi o prvoj po kršenju Člana 7.1 Izbornog zakona, koji se tiče preuranjene izborne kampanje. SDS je kažnjen zbog objave promocije kandidata za načelnika opštine Teslić Milana Miličevića na zvaničnoj stranici političkog subjekta, uz koju je dodat i promotivni tekst o kandidatu.

Isak nije sklonio video

SIP je odbio prijavu Koalicije Pod lupom protiv stranke Snaga naroda, zbog toga što je zbog sporne video-snimke SIP već kaznio ovu stranku čiji lider je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH FBiH Ramo Isak. Član SIP-a Željko Bakalar tijekom rasprave rekao je da sporni video i dalje nije uklonjen s društvenih mreža, te da se SIP obratio Sudu BiH u vezi s dostavljanjem pravosnažne odluke u ovom predmetu.

”Objava nije još uvijek skinuta i koristi se na dnevnoj bazi. Vidjet ćemo kako će se razvijati dalje situacija”, naveo je Bakalar.

Kandidatske liste

SIP je danas ovjerio 1.831 kandidatsku listu za ovogodišnje izbore, a nije 68 kandidatskih listi za koje su utvrđeni nedostaci koji se mogu ukloniti u roku od pet dana. Kako je navedeno na sjednici, 168 političkih subjekata podnijelo je ukupno 1.899 kandidatskih lista na kojima se nalazi ukupno 26.123 kandidata. Rok za objavu obrađenih kandidatskih lista je 22. kolovoza.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar