Kineska policija uhitila dva "podzemna" svećenika

Kineska policija uhitila dva "podzemna" svećenika

Kineska je policija uhitila jučer, 22. ožujka, dva svećenika u gradu Mutanjiang, nakon što su završili slavlje sv. mise. Kako izvještava AsiaNews, njihova lokacija još nije poznata. Dva su uhićena svećenika – o. Quan i o. Cao – služili „podzemnim“ zajednicama koje kineska vlada ne priznaje. Vrše svoje pastoralne dužnosti na mjestima koja nisu registrirana pri Ministarstvu religijskih pitanja.

Prema sadašnjem režimu, vjerske su aktivnosti izvan područja vladine kontrole ilegalne i svatko tko je uključen u takva djela može biti uhićen pod optužbom „kriminalnih aktivnosti“. Međutim, mjesna je katolička zajednica iznenađenja nasilnim činom uhićenja. Premda su uhićena dvojica bili „podzemni svećenici“, njihove su aktivnosti bile poznate policiji, koja ih je tolerirala dok god se nisu isticali; tako da su posljednjih nekoliko mjeseci mirno i tiho vršili svoje dužnosti – uključujući evangelizaciju.
Neki su promatrači, kao i međunarodni tisak, bili objavili kako su uvjereni da će Kina uskoro otvoriti pregovore sa Svetom Stolicom po pitanju diplomatskih odnosa. Međutim – izvještavaju iz AsiaNews – u nedavnoj su izjavi Kineske vlasti potvrdile svoju namjeru da nastave birati i postavljati biskupe bez papinskog mandata i bez obzira na „podzemne“ zajednice.

hr.radiovaticana.va

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar