Kineski ministar obrane čvrsto stao uz Putina, alarm u Kijevu: “Pogledajte što smo našli u ruskom oružju”

Kineski ministar obrane čvrsto stao uz Putina, alarm u Kijevu: “Pogledajte što smo našli u ruskom oružju”

Ključni događaji dana:

-Kineski ministar obrane u Moskvi se sastao s Putinom

-Kijev: “Kineske komponente pronađene su u ruskom oružju”

Slovačka Ukrajini predala 13 borbenih zrakoplova.

Slovačka je Ukrajini predala svih 13 borbenih zrakoplova MiG-29 koje je obećala, priopćilo je danas slovačko Ministarstvo obrane.

Slovačka se u ožujku pridružila Poljskoj u obećanju dostave aviona Ukrajini za borbu protiv ruske invazije, a prva četiri aviona je isporučila prošlog mjeseca, piše The Guardian.

Kineske komponente pronađene u ruskom oružju

Sve više komponenti iz Kine pronađeno je u ruskom oružju, rekao je viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Vladislav Vlasiuk, koji predsjednika Zelenskog savjetuje o politici sankcija, rekao je da trupe u oružju s bojišta pronalaze ‘različitu elektroniku‘.

– Sada je trend da ima manje komponenti proizvedenih na Zapadu, a nije teško pogoditi iz koje zemlje ih je više. Naravno, iz Kine, rekao je.

Kina, koja se pozicionirala kao posrednik tijekom rata, opetovano je zanijekala slanje vojne opreme Rusiji otkako je prošle godine počela ruska invazija na Ukrajinu.

No, bavještajni podaci koje su prikupili ukrajinski stručnjaci s bojnog polja tvrde da su komponente kineske proizvodnje pronađene u navigacijskom sustavu bespilotnih letjelica Orlan koje su prethodno koristile švicarske dijelove.

Stručnjaci su također izvijestili o pronalasku kineskih dijelova u ruskim tenkovima koji su ranije koristili dijelove iz francuske proizvodnje.

“Tijekom povijesti je Kina pokrenula normalnu trgovinsku suradnju sa svim zemljama, uključujući i Rusiju, na temelju jednakosti i uzajamne koristi. Što se tiče izvoza vojnih proizvoda, Kina je cijelo vrijeme zauzimala razborit i odgovoran stav”, priopćeno je za Reuters iz kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kineski ministar obrane kod Putina

Kineski ministar obrane Li Shangfu pozdravio je u nedjelju “snažne” veze s Moskvom tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju.

“Imamo vrlo jake veze, koje nadilaze vojno-političke saveze iz doba hladnog rata” i “vrlo su stabilne”, rekao je on tijekom sastanka koji je prenosila ruska televizija, prema njihovom prijevodu.

Odnosi Rusije i Kine “već ušli u novo doba”

“Ovo je moj prvi inozemni posjet otkako sam preuzeo dužnost ministra obrane. Izabrao sam Rusiju kako bih stavio naglasak na posebnu prirodu i stratešku važnost naših bilateralnih odnosa”, dodao je Li.

Tijekom ovog susreta, kojem je nazočio i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, Putin je pohvalio vojnu suradnju dviju zemalja.

“Aktivno radimo kroz vojne resore, redovito razmjenjujemo korisne informacije, surađujemo na području vojno-tehničke suradnje i provodimo zajedničke vježbe”, rekao je Putin.

“Ovo je nedvojbeno još jedno važno područje koje jača prirodu… našeg odnosa”, dodao je.

Posjet ministra obrane Lija Rusiji, koji bi trebao trajati do 19. travnja, dolazi nakon posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga u ožujku u Moskvi. Tijekom ovog summita Putin i Xi predstavili su se kao strateški saveznici koji su odlučni oduprijeti se američkom hegemonizmu.

Od početka sukoba, Peking se proglasio službeno neutralnim i nije osudio rusku invaziju. Xi nikada nije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, navodi AFP.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar