Kinezi grad od 9 milijuna stanovnika pretvaraju u karantenu

Kinezi grad od 9 milijuna stanovnika pretvaraju u karantenu

Wuhan, kineski grad od gotovo 9 milijuna stanovnika će privremeno zatvoriti javni prijevoz zbog korona virusa koji se sve više širi stanovništvom, piše BBC.

Svima koji žive u gradu rečeno je da ga ne napuštaju, a zbog toga je za odlazeće letove zatvorena i zračna luka, a grad se neće moći napustiti ni željezničkim prijevozom.

Neće prometovati ni bus, trajekt, podzemna željeznica, a sve se zatvara 23. siječnja, objavljeno je.

Epidemija korona virusa dosad je usmrtila 17 ljudi, a više od 440 je oboljelih. Iz Wuhana se dosad proširila u druge kineske gradove, ali i Tajland i SAD.

Vlasti su objavile da je virus nastao na tržnici morske hrane na kojoj su se obavljale ilegalne transakcije s divljim životinjama. Proširio se od Wuhana na nekoliko provincija u Kini, u SAD, Tajland i Južnu Koreju.

Kineske su vlasti danas potvrdile i da se u samo jednom danu broj mrtvih gotovo udvostručio, a do sada su sve žrtve zabilježene u provinciji oko Wuhana. Dva su slučaja zabilježena i u Hong Kongu.

Novi virus spada u istu skupinu korona virusa koji uzrokuju teški akutni respiratorni sindrom (SARS). U globalnoj epidemiji te bolesti 2002. i 2003. godine umrlo je gotovo 800 ljudi. Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem.

Neki znanstvenici upozoravaju da novi virus možda nije smrtonosan kao SARS ali se o njemu trenutno jako malo zna – nije poznato njegovo porijeklo ni koliko se lako širi među ljudima, no ranije ovog tjedna je iz Kine potvrđeno da se događa prijenos virusa s čovjeka na čovjeka.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar