Kinezi nude poslove vrijedne 10 milijardi dolara

Kinezi nude poslove vrijedne 10 milijardi dolara

Šefica diplomacije Vesna Pusić iz Bruxellesa je poručila da Hrvatska snažno zagovara proširenje Unije na jugoistočno susjedstvo, ali ne snižavanjem kriterija, nego pomažući da se oni ispune. 



A onda se, umjesto premijera, zaputila u Beograd gdje se održava summit šefova vlada Kine i 16 država srednje i istočne Europe. U kineskom izaslanstvu je 200 poslovnih ljudi njihovih vodećih tvrtki na čelu s premijerom Li Keqiangom, a pripremili su i 10 milijardi dolara – za projekte u ovom dijelu Europe.



Gotovo 2000 sudionika Summita s optimizmom gleda na potencijalnu suradnju. Europa nastoji izaći, a kinesko se gospodarstvo mijenja iz temelja.  Oko polovice svjetskog rasta gospodarstva u slijedećih 5 godina dolazit će iz Azije, a da bi države s ovog područja to iskoristile, moraju se mijenjati.



Mnogo je prostora za suradnju, kaže prva potpredsjednica. Zagrebačka obala u Rijeci, Aerodrom na Krku, TE Osijek, istraživanje nafte i plina na kopnu, sve su to projekti koji zanimaju Kineze.



Dosad se najviše pričalo o suradnji u izgradnji željezničke pruge no ta je priča čini se završena. Umjesto kineskog kapitala želimo novac iz Europskih fondova kojim bi mogli financirati čak 85% vrijednosti projekta.



Projektima u Hrvatskoj i bez njih suradnja Kine i zemalja srednje i Istočne Europe raste. Ove bi godine trgovinska razmjena trebala premašiti 60 milijardi dolara, a plan je da će u idućih pet godina udvostručiti. 



Na sastanku uz ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić



Premijer Zoran Milanović otkazao je sudjelovanje jer se srbijanske vlasti nisu distancirale od ratnohuškačkih govora optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Kazao je i da na takvim sastancima nije dogovoren nijedan ozbiljniji posao.
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar