Kinezi provode društveni projekt bez presedana u ljudskoj povijesti, kritičari mu predviđaju mračan ishod

Kinezi provode društveni projekt bez presedana u ljudskoj povijesti, kritičari mu predviđaju mračan ishod

Kinezi su započeli s provedbom najambicioznijeg programa društvenog inženjeringa ikad viđenog u svijetu. Zovu ga “tablica društvenih bodova” i ako im uspije, doslovce će promijeniti svijet, piše zimo.dnevnik.hr.

Zamislite budućnost u kojoj se sve što radite nalazi pod povećalom države i podložno je ocjenjivanju preko sustava koji ima zadane parametre. Tako prikupljeni bodovi doslovce bi određivali vaš status u društvu, primjerice jeste li dobar građanina ili loš, kakve tendencije imate, kakav životni stil vodite i slično.

Zvuči kao znanstvena fantastika? U Kini to potaje stvarnost, jer do 2020. planiraju implementirati sustav kojim bi ocjenjivali svojih 1,4 milijarde stanovnika. Taj sustav Kinezi zovu “tablica društvenih bodova” (Social Credit Score), a njihove će građane ocjenjivati po kriterijima poput toga s kim održava kontakte, kakvi su im politički kontakti, prema bogatstvu, poštuju li zakone i propise i slično, piše portal Rumble.

Ocjenjivat će se zapravo sve, od društvenog života do potrošačkih navika pojedinca.

Neke od najvećih kineskih tehnoloških kompanija već su započele s testiranjem tog programa, a korisnici preko aplikacija mogu pratiti koliko bodova imaju.

Mračan scenarij

Dosad je taj sustav naišao na podijeljena mišljenja u tamošnjoj javnosti. Dok s jedne strane kineska vlada ističe kako će sustav nagrađivati iskrenost i povjerenje, loš bodovni rezultat izazvat će manje mogućnosti zapošljavanja i napredovanja u društvu.

Kritičari tog sustava predviđaju mračan ishod u toj čitavoj priči jer smatraju da će kineska vlada zapravo nadzirati sve oblike aktivnosti vlastitih građana. Ukratko, to bi u doslovnom smislu značilo definitivan kraj pojma osobne privatnosti.

Neki su američki dužnosnici među tim kritičarima i upozoravaju da će se Kina pretvoriti u policijsku državu uvođenjem tog programa.

Znanstvena (ne)fantastika?

Ipak, vratimo se na znanstvenu fantastiku kao jedini, pa makar i fiktivni ili, ako hoćete, nerealni uvid u takvu budućnost. S tim u vezi nije loše spomenuti američku sci-fi komediju Orville, koja u jednoj od svojih epizoda prikazuje vrlo, vrlo sličan sustav, odnosno planet na kojem je društvo organizirano tako da njegovi građani ocjenjuju jedni druge u baš svemu što rade. Sustav funkcionira tako da za svaku interakciju unosite pozitivan ili negativan bod, a ako netko skupi određeni broj negativnih bodova, onda ga se stavlja na javno glasovanje u realnom vremenu, poput ad hoc referenduma. Ako je rezultat takvog glasovanja negativan i prelazi određenu granicu, odnosno broj glasova, život tog građanina ništavan je i on biva ubijen, u kontroliranim uvjetima, naravno.

Sličnost s kineskim modelom je očita, čak i frapantna, no nadajmo se ipak da u kineskoj verziji neće biti tako drastičnih posljedica.

(Izvor: zimo.dnevnik.hr)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar