Kleveta prošla na Ustavnom sudu Republike Srpske

Kleveta prošla na Ustavnom sudu Republike Srpske

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas u Banja Luci da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u odredbama Zakona o izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske, jer nema potrebne pravne argumentacije.

”Ustavni sud Republike Srpske smatra da pravna argumentacija ne postoji u smislu relevantnih normi i garancija Ustava Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva ukazuje na povredu državnih atributa BiH, kao i moguću povredu Ustava BiH”, priopćeno je iz Ustavnog suda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je naime u srpnju Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je propisano krivično djelo protiv časti i ugleda – kleveta, iznošenje osobnih i obiteljskih prilika i javno izlaganje poruzi.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da je prihvatljiv zahtjev Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u odluci o izboru člana Komisije za žalbe.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar