Klimatske promjene ujedinile predstavnike različitih vjera i kultura

Klimatske promjene ujedinile predstavnike različitih vjera i kultura

Zaključen je Globalni vjerski summit o djelovanju na području klimatskih promjena koji se održavao 6. i 7. studenog u Abu Dhabiju. Okupio je oko 30 vjerskih vođa iz kršćanstva, islama, hinduizma, budizma i niza drugih vjerskih zajednica.

„Sveta Stolica je ondje radila na promicanju ljudskog bratstva i brige za sve stvoreno“, izjavio je u razgovoru za Vatican News kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, prefekt Dikasterija za međureligijski dijalog.

Kardinal Ayuso je istaknuo da je summit nastojao promicati bolji svijet i to očuvanjem planeta i predlaganjem konkretnih koraka koje bi vjerske zajednice, putem suradnje vjerskih vođa u međunarodnoj zajednici, mogle poduzeti.

Također, istaknuo je da su mnogi problemi u svijetu nastali zbog različitosti i sukoba, stoga zajedništvo vjerskih zajednica na summitu smatra važnim upravo zbog promicanja jedinstva.

Deklaracija o djelovanju vjerskih zajednica na području klimatskih promjena

Sudionici su potpisali deklaraciju o djelovanju vjerskih zajednica na području borbe protiv klimatskih promjena. Također, pozvali su političke vođe da na konferenciji o klimatskim promjenama COP28, koja će se održati u prosincu 2023., poduzmu konkretne mjere za zaštitu Zemlje. Sudionici summita pozvali su i na ubrzanje energetske tranzicije, življenje u skladu s prirodom te brzo usvajanje čiste energije.

Domaćin skupa bilo je Muslimansko vijeće starješina, a održao se pod pokroviteljstvom šeika Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar