Knjigom “Bosanski križ” Ivana Lovrenovića predstavljena izdavačka kuća “Dram radosti”

Knjigom “Bosanski križ” Ivana Lovrenovića predstavljena izdavačka kuća “Dram radosti”

Knjiga “Bosanski križ, nadgrobna skulptura iz doba turske vlasti“, koja otkriva malo poznatu umjetnost monolitnih stela oblikovanih u antropomorfne križeve, a za koju je tekst napisao Ivan Lovrenović a fotografije snimio Josip Lovrenović, objavljena je u nakladi “Dram radosti “iz Travnika i “Synopsisa” iz Zagreba a predstavljena u petak u rodnoj kući Ive Andrića u Travniku.

Na predstavljanju knjige “Bosanski križ” govorili su, osim autora, Ivana Lovrenovića i Josipa Lovrenovića, povjesničaka umjetnosti Fatima Maslić i Enes Škrgo, kao urednik knjige

Urednik novoosnovane izdavačke kuće “Dram radosti” Enes Škrgo u izjavi za Fenu kazao je da je ova izdavačka kuća počela s radom izdavanjem knjige “Bosanski križ”, a u petak 10. prosinca na datum kada je 1961. u Stockholmu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost Ivi Andriću, datumu koji se u Travniku obilježava već niz godina, izdavačka kuća je prvi put predstavljena u kulturnom životu BiH.

Izdavačka kuća “Dram radosti” osnovana je inicijativom direktorice GS “Tvornice mašina” Travnik Snježane Köpruner, koja o motivima započinjanja izdavačke djelatnosti u Travniku kaže da će se mnogi zapitati zašto izdavačka kuća u vremenima kada se sve manje čita, u vremenima kada gubimo naše kulturne identitete, jer za društvo u kojem živimo i radimo oni ne predstavljaju vrijednost koju treba sačuvati.

Spas od zaborava

“Jedini za mene opravdavajući odgovor je da spriječimo od zaborava naše tisućljetno bivanje na ovim prostorima, da ne zaboravimo naše pretke, njihove običaje i njihov kulturni izražaj. Da ne zaboravimo sebe same”, kazala je Köprunerova.

U planu Izdavačke kuće “Dram radosti”, osim predstavljene knjige “Bosanski križ” autora Ivana i Josipa Lovrenovića koja je izišla u okviru biblioteke “Monumet”, za sad su i zbirka poezije Kenana Džidića “Dani prosjaka” u okviru biblioteke “Horizont očekivanja”.

U okviru biblioteke “ Memento” u planu je štampanje knjiga “Travnik u prošlosti 1464 – 1878” autora Hamdije Kreševljakovića i Derviš M. Korkuta te “Ljevarstvo u Bosni od prahistorije do početka XX stoljeća “ Derviša Pihura.

U okviru izdavačke kuće također planiraju pokrenuti i biblioteku “Natura naturata” za koju će tematski okvir biti priroda od publicistike do naučnih radova.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar