Koalicija “Pod lupom” traži poništavanje izbora

Koalicija “Pod lupom” traži poništavanje izbora

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” pozvala je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH) da poništi izbore na svim biračkim mjestima gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti, a nadležne organe da sankcioniraju odgovorne.

U priopćenju ova koalicija ističe da je ponovno brojanje glasačkih listića za razinu predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske dokazalo niz nepravilnosti, zloupotreba i malverzacija na koje Koalicija ”Pod lupom”, kako navode, već godinama upozorava javnost i nadležne institucije.

“Prema nalazima promatranja izbornog dana i rada Glavnog centra za brojanje za Opće izbore u BiH 2022. godine, značajne razlike u rezultatima izbora utvrđene ponovnim brojanjem, kopije glasačkih listića u vrećama, te nestanak dijela osjetljivog izbornog materijala jasno ukazuju na to da je riječ o organiziranom i svjesnom činjenju kaznenih djela s ciljem utjecaja na izborne rezultate”, upozoravaju iz Koalicije “Pod lupom”.

Navedene nezakonitosti, podvlače, mogu imati utjecaj na izborne rezultate, posebno za potpredsjednike Republike Srpske, kao i na dodjelu mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti gdje postoji i preferencijalno glasanje za kandidate/kinje na listama političkih subjekata.

Koalicija ”Pod lupom” poziva nadležne organe da istraže i sankcioniraju sve izborne nepravilnosti i osnove sumnje na krivična djela u vezi izbornih prevara. Neprihvatljivo je, naglašavaju, da se navedene nepravilnosti dokumentiraju i dokažu, a da se ne dogodi ništa kao rezultat toga. ”Kultura nekažnjavanja, koja ohrabruje nalogodavce i počinitelje izbornih prevara, mora prestati. Sankcije moraju biti stroge i odvraćajućeg karaktera.

Samo na taj način moguće je povratiti povjerenje građana u izbore i jačati integritet izbornog procesa. Sve navedeno još jednom ukazuje na neophodnost unapređenja izbornog procesa u tehničkom smislu. Naredne izbore u BiH ne smijemo dočekati bez skeniranja glasačkih listića, elektronske identifikacije birača, unosa rezultata glasanja na nivou biračkih mjesta, te reforme biračkih odbora”, podvlače iz Koalicije “Pod lupom”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing