Koja su najtraženija zanimanja u Federaciji BiH

Koja su najtraženija zanimanja u Federaciji BiH

Nakon dobivenih rezultata istraživanja tržišta rada u FBiH, koje je provedeno u siječnju ove godine, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar izjavila je da većina poslodavaca procjenjuje da će u 2021. imati rast obima poslovanja.

Istraživanje u okviru kojeg su anketirana 1.232 poslodavca koji imaju pet i više zaposlenih, realizirali su Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje uz tehničku potporu projekta “Istraživanje tržišta rada”, koji financira EU.

Prema iskazanim potrebama poslodavaca u okviru istraživanja, najtraženija zanimanja III i IV stupnja u 2021. su prodavač, šivač, vozač, bravar, varitelj, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar. Istodobno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, strojarski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomist, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

“Ispitivanje tržišta rada predstavlja značajan segment aktivnosti Zavoda budući da kroz anketiranje poslodavaca dobivamo vrlo korisne podatke koji nam služe za bolje prilagođavanje mjera aktivne politike zapošljavanja poslodavcima te za unaprjeđenje funkcije posredovanja, što je naš strateški cilj“, istaknula je Lončar.

Rezultati istraživanja pokazali su da je u 2020., uslijed pandemije COVID-19, čak 43% ispitanih imalo pad obima poslovanja, dok je rast obima poslovanja zabilježilo njih 26%. Rast financijskih efekata imalo je svega 24% ispitanika što je, u odnosu na prošlu godinu, smanjenje za više od 35%. U 2020., kod anketiranih poslodavaca bilježi se negativan rezultat između zaposlenih i radnika kojima je prekinut radni odnos. Novozaposlenih je 4.076 (40%), dok je radni odnos prekinut sa 6.058 osoba (60%).

U smislu reakcije na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19, poslodavci su, uglavnom, primjenjivali skraćivanje radnog vremena (21%). Za uvođenje rada u smjenama opredijelilo se 16% poslodavaca, 15% njih nije poduzimao nikakve mjere, dok je 1% poslodavaca najavilo prekid rada, podaci su Zavoda

/Izvor: Dnevni.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar