Koja zanimanja se najviše traže u obećanoj zemlji, a prosječna plaća je 24.000 kuna

Koja zanimanja se najviše traže u obećanoj zemlji, a prosječna plaća je 24.000 kuna

Dvije i pol godine učenja norveškog u privatnoj školi stranih jezika u Zagrebu, prikupljanja svih potrebnih dokumenata i beskrajna doza strpljenja i odlučnosti kako bi se stiglo do cilja. Sve je to prošao 37-godišnji Sinjanin Zoran Šabić , magistar novinarstva i medicinski brat, otkako je odlučio potražiti bolji život u Oslu.

Prije dva tjedna Zoran se konačno domogao glavnoga grada obećane zemlje. Kad je završio peti stupanj norveškog, od ukupno sedam, spakirao je stvari i stigao u Oslo smjestivši se kod prijatelja, što mu sada uvelike olakšava situaciju jer ne mora plaćati stan i režije, te se može posvetiti učenju jezika i traženju posla, pišeSlobodna Dalmacija

 

Posao u Hrvatskoj



"Odavno mi je bilo jasno da u Hrvatskoj nemam što tražiti. Za obrazovane ljude koji žele pristojno živjeti od svoga rada u njoj nema mjesta. Osim uništene sadašnjosti, apsolutno nisam vidio perspektivu u budućnosti. U jednoj potpuno devastiranoj zemlji poremećenih vrijednosti jednostavno mi se više nije dalo živjeti", priča još jedan iz niza tisuća mladih i obrazovanih Hrvata koji su odlučili pobjeći iz domovine. 



Nakon što je završio srednju medicinsku školu u Splitu, smjera medicinska sestra/tehničar, Šabić je sedam godina radio u jednoj zagrebačkoj Kliničkoj bolnici, te uz rad završio četverogodišnji studij stekavši titulu magistra novinarstva. Ubrzo je počeo raditi u novinama i marketinškim agencijama , nakon toga u PR odjelu te kao konzultant u UNICEF-ovu uredu za odnose s javnošću. 



Za početak je u Norveškoj prionuo na usavršavanje jezika, a nakon polaganja testova potražit će posao u medicinskoj struci. Tip posla ovisit će, objašnjava, o autorizaciji njegove stručne spreme (bolničar ili medicinski brat). 

 

Tko može pronaći posao u Norveškoj?



Na norveškom tržištu rada posao mogu pronaći liječnici specijalisti (najviše anesteziolozi, psihijatri, kirurzi…), inženjeri svih struka, medicinske sestre, arhitekti, IT stručnjaci… Potonje poslodavci u Skandinaviji zapošljavaju i bez znanja norveškog jezika, za prvu ruku dovoljan im je engleski, a ponuda poslova može se pretraživati preko norveških web stranica za zapošljavanje ili službenih stranica na kojima se nude poslovi za govornike s engleskog govornog područja. 

 

Prosječna plaća za VSS



Prosječna plaća visokoobrazovanog stručnjaka je oko 30-40 tisuća kuna. Bolničari imaju 18-24 tisuće kuna, a medicinske sestre 24-32 tisuće kuna, što ovisi o godinama radnog iskustva i poziciji… Uštedjeti se svakako može, ali ono što je najvažnije jest činjenica da je perspektiva jako dobra. Školovanje je, uključujući i studiranje, besplatno baš kao i zdravstvene usluge. 

Bolovanje je pokriveno u 100-postotnom iznosu plaće kao i porodiljni dopust. No, ako ste u Norveškoj početnik s nižim primanjima od navedenih, ne da se uštedjeti jer je standard vrlo visok. Troškovi stanovanja i režije u Oslu poprilično su skupi, sveukupno se znaju popeti i do 10-15 tisuća kuna, pa se zato isplati dijeliti stambeni prostor ili, ako je to moguće, podićikredit i kupiti vlastiti stan. 
net.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing