Koje su prednosti jesenske sadnje voćnih sadnica

Koje su prednosti jesenske sadnje voćnih sadnica

Zašto je jesenska sadnja bolja od proljetne? Koje vrste su idealne da ih sada posadimo? Pred nama je jesenska sadnja voćaka. U ovom razdoblju rasadnici, poljoprivredne ljekarne i centri imat će na raspolaganju velik izbor vrsta i sorti, piše Agroklub.com

Prednosti koje osiguravaju uspjeh

Sadnja tijekom jeseni ima niz prednosti u odnosu na proljetnu. Sada lakše možete vizualno pregledati sadnice i utvrditi u kakvom su stanju stablo, grane, korijen, kakav je obujam rasta. Lakše se uočavaju simptomi bolesti i napada štetnika, kao i mehanička oštećenja. Puno je manji pritisak infekcija i štetnika, odnosno manja je njihova pojava jer ulaze u fazu mirovanja.

Većinu vremena neće trebati zalijevati posađene sadnice, jer bi s jesenskim mjesecima trebalo biti više oborina. Prilikom sadnje obavi se obilno zalijevanje i to je uglavnom dovoljno. Kiše će učiniti ostalo. Korijen se ima vremena oporaviti od šoka presađivanja i raste u novoj sredini tijekom jeseni, zime i ranog proljeća. Njegov rast i razvoj korijena se nastavlja sve dok temperatura tla ne padne ispod 5ºC.

Dolaskom proljeća mlada sadnica je spremna brzo krenuti u vegetativni rast.

Ako ih posadimo u proljeće, one se moraju u vrlo kratkom razdoblju oporaviti od šoka presađivanja, adaptirati na nove uvjete, ukorijeniti, pokrenuti rast korijena i vegetativnog prirasta. Zbog toga je bolji prijem posađenih u ovom godišnjem dobu.

Koje vrste i kada sadimo?

Vrste pogodne za sadnju u ovom razdoblju su: jabuka, kruška, breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja, višnja, orah, lijeska. Ne treba zaboraviti ni bobičaste grmove: ribiz, ogrozd, malinu, kupinu.

Optimalno vrijeme sadnje ovisi o vremenskim prilikama i vrstama. Pravi trenutak je kada opadne lišće. Sadnice koje imaju goli korijen potrebno je osvježiti i hidrirati prije nego ih posadimo na stalno mjesto.

Najbolje je da korijen bude potopljen u smjesu organskog gnojiva (najbolje kravljeg stajnjaka), zemlje i vode u odnosu 1:1:1. To će pomoći njegovoj aktivaciji i bržem ukorijenjivanju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar