Koji to političari u BiH određuju imenovanja revizora, agencija i odbora

Koji to političari u BiH određuju imenovanja revizora, agencija i odbora

Koaliciju na razini institucija BiH, pored SDA, HDZ-a i SNSD-a čine još Demokratska fronta Željka Komšića (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Ujedinjena SrpskaDemokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP).

Pred zastupnicima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH 14. veljače 2020. godine naći će se prijedlozi zaključka o osnivanju privremenih zajedničkih komisija koje će provesti natječajne procedure za izbor novih dužnosnika u državnim institucijama.

Proceduru vezanu za izbor novog direktora Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH trebali bi provesti državni parlamentarci Adil Osmanović (SDA), Obren Petrović (SNSD), Mijo Matanović (HDZ), Asim Sarajlić (SDA), Nikola Špirić (SNSD) i Lidija Bradara (HDZ).

Njihov zadatak bit će da u konačnici predlože Parlamentarnoj skupštini BiH imenovanje novog direktora na mandatni period od pet godina. Prijedlog komisije koju čine parlamentarci iz reda SDA, SNSD-a i HDZ-a morat će potvrditi oba doma PSBiH.

Nove članove Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine, na razdoblje od četiri godine trebali bi predložiti Denis Zvizdić (SDA), Nebojša Radmanović (SNSD), Borjana Krišto (HDZ), Dragan Čović (HDZ), Nikola Špirić (SNSD) i Bakir Izetbegović (SDA).

O tome koliko su važni novi sazivi Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana dovoljno govori i činjenica da su u privremenu komisiju za izbor novih saziva izabrani baš svi članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH, dakle predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućih Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH.

Uskoro bi trebala biti provedena procedura i za imenovanje sedam članova Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu. Ovaj ured ima sedam članova, od čega su po dva iz konstitutivnih naroda u BiH, jedan iz reda Ostalih, pri čemu su dva članaiz RS-a, četiri iz FBiH, a jedan iz reda Ostalih alternativno se bira iz jednog od entiteta.

Imena novih sedam članova Ureda za razmatranje žalbi trebali bi predložiti Adil Osmanović (SDA), Snježana Novaković-Bursać (SNSD), Predrag Kožul (HDZ), Lazar Prodanović (SNSD), Asim Sarajlić (SDA) i Marina Pendeš (HDZ).

Novog gerenalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH trebali bi Parlamentarnoj skupštini BiH predložiti Alma Čolo (SDA), Predrag Kožul (HDZ), Dragan Bogdanić (SNSD), Amir Fazlić (SDA), Lidija Bradara (HDZ) i Dušanka Majkić (SNSD).

Natječajnu proceduru koja se odnosi na izbor tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH provest će Denis Zvizdić (SDA), Darijana Filipović (HDZ), Ljubica Miljanović (SNSD), Amir Fazlić (SDA), Marina Pendeš (HDZ) i Sredoje Nović (SNSD).

Inače, koaliciju na razini institucija BiH, pored SDA, HDZ-a i SNSD-a čine još Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Ujedinjena SrpskaDemokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP).

Zastupnici i delegati iz ovih pet stranaka, kao ni parlamentarci iz reda oporbenih stranaka, nisu predloženi u privremene komisije koje će predložiti imenovanje novih čelnika na važne pozicije u državnim institucijama.

/Izvor: Klix.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar