Koliko su brzi testovi na koronu i antitijela u ljekarnama i gdje se odlažu nakon uporabe

Koliko su brzi testovi na koronu i antitijela u ljekarnama i gdje se odlažu nakon uporabe

Brzi testovi za koronavirus dostupni su građanima u ljekarnama širom Federacije BiH, pa su na posljednjoj online sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici problematizirali odlaganje ovih testova nakon uporabe. Naime, u slučaju da je testirana osoba pozitivna, takav test nakon uporabe predstavlja infektivni otpad.
Snježana Bodnaruk, tajnica Federalnog ministarstva zdravstva, odgovarajući na zastupnička pitanja kazala je kako se do sada nije raspravljalo o takvoj vrsti otpada, piše Faktor. “Pozitivan Covid-test je infektivni otpad i mora se zbrinuti tako da ne šteti zdravlju drugih ljudi. O ovome još nitko nije raspravljao”, rekla je Bodnaruk.
Bilsena Šahman, magistrica farmacije, kaže da je ona osobno koristila brze testove u kojim sa uzima bris na provjeru. “Točno postoji uputa na koji način da odložite korišteni test. Ali, moram reći da zaštitne maske nisu ništa manje infektivne od ovih testova, a nije napravljeno ni posebno odlaganje za maske. Ako vam je netko bio bolestan u obitelji, recimo ja sam koristila one jednokratne plastične tanjure i čaše, zavezala dobro u vrećicu i odlagala u kontejner. Još na početku COVID-19 sam tražila da se postave posebni kontejneri za to, međutim nije bilo sluha. Ne bih testove ništa više problematizirala nego zaštitne maske. Ljudi koji su Covid-pozitivni nose maske, one su najinfektivnije”, govori Šahman.
Kaže kako brzi testovi na koronavirus itekako mogu biti od pomoći građanima
“Veća je korist od tih testova u ljekarnama jer su mnogo jeftiniji, nego kod privatnika. Vrlo su pouzdani i urade se kući. Recimo, u Austriji svaka osoba dobiva pet brzih testova mjesečno besplatno. Djeca su naučena da sebi urade test prije ulaska u školu i kod njih imaju mjesta gdje će se to odložiti. Cijela Europa to radi. A što se tiče infektivnog otpada, to je posebna priča, ovdje ništa nije riješeno”, rekla je Šahman.
U sarajevskim ljekarnama se mogu kupiti brzi testovi na koronavirus po cijeni od 18,30 KM do 21,90 KM, ovisno uzimate li bris iz nosa ili grla
Također, može se kupiti i test za provjeru antitijela po istoj cijeni. “Testovi za antitjela idu na kapljicu krvi i oni vam ne pokazuju koliko imate antitijela, već imate li ih ili ne” pojasnili su u jednoj ljekarni. Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH su ukazali kako se događa da oni koji se testiraju brzim testom kupljenim u ljekarni i pokaže se da su pozitivni, izbjegavaju se javiti liječniku. “Ukoliko je taj brzi test pozitivan, takvi građani bi se trebali javiti svom obiteljskom liječniku, jer postoje jasne procedure koje u takvim slučajevima treba provesti. Što se tiče odlaganja takvih testova, to će se morati definirati, ali isto se odnosi i na zaštitne maske. Mi već dugo vremena imamo proceduru odlaganja infektivnog i farmaceutskog otpada koji se u potpunosti poštuje. Označeno je posebnim kantama s posebnom bojom. Potom se taj otpad upućuje prema Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, jer oni imaju spalionicu infektivnog otpada. Mi primjećujemo, nažalost, po ulicama bačene zaštitne maske. Morat ćemo apelirati na svijest građana”, kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Doma zdravlja Sarajevske županije.

Izvor: vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing