KOLUMNA: Vođa

KOLUMNA: Vođa

Što je pravi vođa? Onaj koji  najprije sebe zaposli u elektroprivredi, a ostale  stavi na čekanje u narednih nekoliko godina. Pravi vođa ja onaj čija je plaća veća 5 put od prosječne plaće. On koji najprije sebe voli i svi ga vole. On nosi veliki teret,  jer mora misliti. A o čemu? Hm, zna se….

Izbori su prošli već više od godinu dana, pa se možemo pitati što smo dobili. Imamo novo predsjedništvo, nove mnogobrojne vlade, zastupnike na svim razinama; županije, Federacija, Parlament BiH…

Kako se svi ono slažu, koliko se međusobno poštuju, kakvi su odnosi među njima, na kojoj su civilizacijskoj razini? Može li netko od njih izrasti u pravog vođu? Treba li Hrvatima BiH uopće vođa? Podsjetimo se na jednu rimsku anegdotu kada su Rimljani došli Klaudiju da ga zamole da bude Cezar. „Kako to možete tražiti od mene kada znate da sam se cijelog života borio za Republiku protiv Cezara?“ Građani mu odgovoriše: „Klaudije, shvati, narod traži Cezara!“

Jesu li Hrvati BiH umorni od vođa ili traže novog vođu. Potreba za vođom osobito je izražena u kriznim vremenima velikih strahova i velikih nada, a BiH je u dubokoj ekonomskoj, moralnoj i društvenoj krizi, a nadu još nije izgubila.

Vođa je netko tko vodi tim, narod, državu. Vođa je mobilizator, animator, karizmatska ličnost koja ima snažan politički eros što privlači ljude. Vođa ima viziju, on personificira projicirane težnje i želje svojih  sljedbenika, njemu se slijepo vjeruje i zato se najčešće i pored određenih uspjeha završi tamo gdje ne treba.

Predsjednik zna da nakon isteka mandata može doći netko drugi, a vođa vjeruje u svoju vječitost. Vođu odlikuje osjećaj mesijanstva, sveznalaštva, nepogrešivosti i nezamjenjivosti.

Hrvati BiH već imaju sveznalice, nepogrešive i nezamjenjive vođe.

U predizbornoj kampanji obećali su narodu umjesto vođe pravnu i socijalnu državu, više demokracije i poštenja, više sposobnih, a manje podobnih, nova radna mjesta…izborne jedinice, entiteti, RTV kanali na materinjem jeziku…

Kada političari ne održe obećanje onda im se dogodi nezadovoljni narod s novim vođom ili novi izbori.  Što se u BiH dogodi. Dogodi se veliki pomak pa na slijedećim izborima dobije još veću potporu. Kao da je narod bolestan i sve više voli onoga koji mu nanosi bol, onoga koji mu ne daje čak ni mrvice sa stola, onoga koji ga slatko laže…

Što je pravi vođa? Onaj koji  najprije sebe zaposli u elektroprivredi, a ostale  stavi na čekanje u narednih nekoliko godina. Pravi vođa ja onaj čija je plaća veća 5 put od prosječne plaće. On nosi veliki teret,  jer mora misliti. A o čemu? Hm, zna se….

Bilo bi dobro da nam se dogodi novi čovjek o kojem govore teoretičari civilizacije ljubavi, čovjek solidarnosti, časti i poštenja.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar