KOMARICA NE SMIJE PRIČATI O NESTANKU HRVATA IZ RS-a Dodik poručio biskupu da prestane spominjati RS i njega

KOMARICA NE SMIJE PRIČATI O NESTANKU HRVATA IZ RS-a Dodik poručio biskupu da prestane spominjati RS i njega

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao za agenciju SRNA da izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice “ne služe poboljšanju kvalitete života ni rimokatolika ni drugih građana u RS”, te da “samo unose bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja”. Dodik je ovim svojim istupom izravno optužio biskupa Komaricu da iznosi neistne o stanju i položaju Hrvata u BiH te da to čini zbog “osobnih ambicija”. Biskup je dobio i poruku-zabranu: da prestane govoriti o RS-u i njemu samom – Dodiku.

“Cijeneći činjenicu da je biskup Franjo Komarica crkveni velikodostojnik i da može izražavati zabrinutost, opravdanu ili neopravdanu, svejedno, položajem svoje pastve, odlučio sam ne komentarati njegove učestale netočne, tendeniozne i, na trenutke, zlurade navode. Ovom prilikom bi mu samo poručio da prestane koristiti ime Republike Srpske i moje osobno ime u ostvarivanju svojih ambicija”, rekao je Dodik. On je, naime, za SRNU prokomentirao tvrdnju biskupa Komarice da se “ponovna izgradnja crkava odvija sporo zbog birokracije Milorada Dodika”.

Predsjednik RS-a je naglasio da su rimokatolici, kao i pravoslavci i muslimani građani Republike Srpske i “potpuno ravnopravni u ostvarivanju svojih prava, te da će tako i ostati”.

“Opservacije biskupa Komarice ne služe poboljšanju kvalitete života ni rimokatolika ni drugih građana. One unose samo bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja. Za razliku od njega, vlasti Republike Srpske svakodnevno rade na unaprijeđenju kvaliteta života svojih građana, ne gledajući na njihovu nacionalnost ili vjeroispovjest”, poručio je Dodik u izjavi za SRNU.

No, Republika i na nedavno održani  Okrugli stol u organizaciji Europske akademije Banjolučke biskupije: „Hrvati – katolici u entitetu RS-a u BiH – stanje i perspektive“, a na kojoj su sudjelovali brojni stručnjaci, demografi, predstavnici Hrvata u BiH, kao i predstavnici diplomacije susjedne Hrvatske u BiH te predstavnici udruga prognanih Hrvata iz RS-a.

Sa skupa je poslana poruka o “iskorjenjivanju Hrvata iz RS-a” te da se odvija “drama hrvatskog naroda u jednoj polovici BiH”.

Kako je izvjestila Katolička tiskovna agencija (KTA), sa skupa je odaslan „krik“ vlastima u Bosni i Hercegovini, u entitetu RS-a te vlastima u Republici Hrvatskoj – kao jednoj od supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavnoj skrbnici Hrvata izvan Hrvatske – sudjelovali su: dr. Stjepan Šterc, demograf s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu; dr. Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora; generalni konzul RH u GK RH u Banja Luci, akademik, dr. Zlatko Kramarić; dr. Miljenko Aničić, direktor Europske akademije Banjalučke Biskupije; mr. mons. Ivo Tomašević, tajnik Biskupske konferencije BiH; dr. Franjo Komarica, biskup Banjolučki; predstavnici udrugā prognanih Hrvata s područja Sjeverozapadne Bosne i Bosanske Posavine : Vinko Lašto, Zdravko Marijan, Melita Kelečević, Marko Majdandžić, Ljubo Majdandžić, Jacinta Laštro, Ana Josić i Mato Šimić; politički predstavnici hrvatskih stranaka: Božo Skopljaković (HS), Nino Sušilović (PS), Davor Čordaš(HDZ BiH), Tomislav Tomljanović, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a, Josip Jerković, dopredsjednik RS-a, Žana Ćori, iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, te Frano Piplović, voditelj studija Europske akademije.

Više možete pročitati:

OVDJE

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar