Kome je cilj blokada zdravstva u ramskoj općini ?!

Kome je cilj blokada zdravstva u ramskoj općini ?!

Unatrag 2 dana Porezna uprava, Ured za prinudnu naplatu je opteretio račun Doma zdravlja „Rama“ s poreznim dugom čime je došlo do blokade računa neposredno prije isplate plaća. Naime, dan ranije su uplaćena sredstva za plaće i doprinose od ZZO koji su zbog blokade ostali neisplaćeni. Na taj način je dovedeno u pitanje funkcioniranje zdravstvene zaštite u našoj općini jer nismo u stanju izmiriti niti plaće niti obveze prema dobavljačima što će prouzročiti nedostatak potrebnog potrošnog materijala.

2010. godine je u Domu zdravlja, na anonimnu prijavu, izvršena inspekcijska kontrola od strane Porezne uprave Mostar. Utvrđene su određene  nepravilnosti u plaćanju doprinosa i drugih obveza u periodu od 2005.-2009. godine. Dug koji je na taj način opteretio našu ustanovu iznosio je oko 300 000 KM. Kako nismo bili u mogućnosti isplatiti ovaj dug  do danas kamata je dosegla vrijednost glavnog duga te na dan 03.02.2015. godine iznosi 603.649,66 KM što je dovelo do blokade računa ustanove i nemogućnosti isplate plaća djelatnicima kao i ostalih mnogobrojnih obveza. Naravno ovaj dug je i dalje minimalan u odnosu na druge ustanove u županiji i federaciji ali upravo mi smo odabrani da budemo primjer ostalima.

Kad su u pitanju određeni pilot projekti koji znače ulaganje u ustanove onda se odabere Stolac, Mostar, Čapljina i sl. a u ovakvim postupcima smo mi prvi. To vjerojatno trebamo zahvaliti svojim tzv. ramskim „predstavnicima“ koji se bore za svoj interes, a ne interes svojih ljudi u Rami. Sad je za sve odgovoran načelnik koji je bio jedan od ravnatelja Doma zdravlja u tom periodu. Ali nije on bio jedini ravnatelj u vrijeme nastanka ovoga duga, a nije bio ni načelnik. Za nastanak duga ne može biti odgovorno samo vodstvo zdravstvene ustanove koje nije imalo dovoljno novca. Krivca treba tažiti i na drugim adresama,. Koliko je općina i ZZO u to vrijeme izdvajali za Dom zdravlja? Je li to bilo dovoljno za plaće i doprinose?  Takva je situacija bila i u drugim zdravstvenim ustanovama, ali veći dio njih nije bio predmet inspekcije, a oni koji su pod prijetnjom blokade na određeni način riješe problem tako da smo pretpostavljam jedina zdravstvena ustanova s blokiranim računom.
 
Krajem prošle godine smo pokušali s Poreznom upravom sklopiti sporazum o obročnoj otplati osnovnog duga ali nismo naišli na razumijevanje. Naime, od Doma zdravlja je zatraženo da dostavi ekonomska očekivanja u sljedećoj godini i iz kojih sredstava namjerava plaćati porezni dug. Kako smo mi zdravstvena ustanova koja financijski ovisi o drugima, prvenstveno o Zavodu zdravstvenog osiguranja nismo mogli predvidjeti kojim ćemo sredstvima raspolagati prije potpisivanja ugovora koji se obično potpisuje u ožujku mjesecu tekuće godine. Možda se porezna uprava trebala obratiti ZZO jer su oni ti koji uzimaju novac osiguranika, gospodare s njim i raspoređuju ga kako žele. A sad nakon blokade novac koji su nam uplatili za plaće vraća se njima.

Reforma zdravstva koja naglašava važnost primarne zdravstvene zaštite koja bi trebala biti što dostupnija svojim korisnicima je izgleda samo mrtvo slovo na papiru. Pokušaj otvaranja Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ili Centra za mentalno zdravlje je nemoguć jer je „premalo osiguranika“. Isti odgovor je i kad je riječ o specijalizacijama. Udaljenost od bolnice i ovih centara za njih nije bitna. Potrebe za fizioterapijom odraslih kao i djece u ranoj životnoj dobi zbog određenih poteškoća u razvoju je nemoguće organizirati u tako udaljenom centru. U praksi se u stvari i dalje ulaže uglavnom u bolnice (čak 3 u našoj županiji) čiji dugovi iznose desetke milijuna, ali i dalje funkcioniraju. To je isto novac naših osiguranika. Ali neka on ide tamo u neke bolnice, a Rama neka nema ni jedan pristojan Dom zdravlja. Znam da se svatko bori za svoje, ali mi nije jasno što je to s našim ljudima koji svaki put kad treba nešto popustiti prodaju „svoju“ Ramu.

Mišljenja smo da bi za sve zdravstvene ustanove trebalo naći neko jedinstveno rješenje ovog problema. Stavljanje samo par ustanova u ovakav položaj nije prikladno bez obzira o kolikom se dugu radi smatrajući naš dug beznačajnim u odnosu na druge ustanove. Ovakav odnos postojeće vlasti mogao bi se smatrati i određenom vrstom mobinga prema Domu zdravlja “Rama“.

Zato predlažem da se u rješavanje ovog probleme uključe općine, Vlada HNŽ-a i ZZO kako bi iznašli zajedničko rješenje ne dovodeći u pitanje funkcioniranje jedinog Doma zdravlja u  našoj općini. Dosadašnja financijska situacija je bila dosta loša, a prisilnom naplatom duga dovodi se u pitanje egzistencija djelatnika Doma zdravlja i zdravstvena zaštita cjelokupnog stanovništva ovog područja.

Kome je to cilj i što se s njim pokušava postići?
 
                                                                                                              Ravnatelj:
                                                                                                          Dr. Mara Anđelić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar