KOME ODGOVARA SUKOB INTERESA? Ministar Josip Grubeša (HDZ BiH) godinama čini sve da ne dobijemo funkcionalan zakon

KOME ODGOVARA SUKOB INTERESA? Ministar Josip Grubeša (HDZ BiH) godinama čini sve da ne dobijemo funkcionalan zakon

Grubeši su zbog njegovih opstrukcija u više navrata stizale oštre poruke iz veleposlanstva SAD-a, zatim OSCE-a i Izaslanstvo EU u BiH.

Fokus.ba nastavlja s objavom 12 dužnosnika na državnoj razini koji su u proteklim godinama pa sve do danas činili sve da BiH ne dobije Zakon o sukobu interesa u skladu s europskim standardima.

Josip Grubeša (HDZ BiH) već drugi mandat zaredom obnaša funkciju ministra pravde BiH u Vijeću ministara. Kao ministar dugo je opstruirao donošenje zakona o sukobu interesa u skladu s europskim standardima koji je jedan od ključnih uvjeta, unutar 14 prioriteta Europske komisije, za kandidatski status BiH u EU.

Do danas ovaj zakon nije usvojen, iako su na njemu radile i međunarodne organizacije u BiH poput OSCE-a i Izaslanstvo EU u BiH.

Grubeši su, naime, zbog njegovih opstrukcija u više navrata stizale oštre poruke iz veleposlanstva SAD-a, zatim OSCE-a i Izaslanstva EU u BiH

“Paralelno je on pravio zakonska rješenja koja nisu po mjeri EU. Tako je i Venecijanska komisija imala puno zamjerki na njegove prijedloge. Tek u ovoj godini Grubeša je izjavio da će ispoštovati zamjerke stranih veleposlanstava”, navode.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar