Kome smetaju poticaji za zapošljavanje?

Kome smetaju poticaji za zapošljavanje?

Svatko dobronamjeran shvatiti će da je općina Prozor – Rama, izdvajanjem 400.000,00 KM u godišnjim proračunima (uz najavu povećanja ukoliko bude prihvatljivih zahtjeva, kroz rebalanse proračuna) na pravom putu da poboljša zapošljavanje na svom području.

Baš u tom vremenu neke ramske oporbene grupice gorljivo pokušavaju obezvrijediti sve općinske projekte,  pa i Program poticaja za zapošljavanje. Korisno je pogledati kako to rade županije i druge općine.

Ovih dana objavljen je Javni poziv za dodjelu sredstava „Kapitalni transferi privatnim poduzećima i poduzetnicima“ Vlade Tuzlanskog kantona.

Visina predviđenih sredstava za dodjelu iznosi 300.000,00 KM  i dodjeljivat će se na slijedeći način:

– 3 granta po 50.000,00 KM (za programe čija je investicija minimum 100.000,00 KM i više)

– 6 grantova po 25.000,00 KM (za sve programe čija je investicija minimum 50.000,00 KM i više).

Ovaj javni poziv ima svojih specifičnosti zbog kojih je različit od drugih ali na svoj način prilagođen Tuzlanskom kantonu i kantonalnom gospodarstvu. Najvažnije je da Tuzlanski kanton ( i neki drugi) nisu zaboravili svoje gospodarstvo i potpore zapošljavanju.

Na žalost, Hercegovačko neretvanska županija, iako sa proračunom od preko 180 milijuna KM, i dalje nema sluha za potrebe gospodarstva i ne planira izdvojiti niti jednu KM u pravcu potpora gospodarstvu.

Riječ je o istovjetnom pristupu kakav ima i županijsko Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje, unatoč postojanju zakonske obveze, zaboravlja poljoprivrednike i sredstva troši uglavnom na plaće svojih uposlenika.

U Hrvatskoj potpore za zapošljavanje daje država kroz niz mjera potpore. U BiH potpore daje Federacija kroz Federalni zavod za zapošljavanje i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, jer se na tim razinama prikupljaju javni prihodi po tom osnovu. Ipak, ima i županija – kantona koji nalaze sredstva za poticanje gospodarstva.

Ali, ramskoj oporbenoj grupi ne smeta što županijska ministarstva zaobilaze gospodarstvo i poljoprivrednike, već im smeta to što općina Prozor – Rama ima općinske programe i projekte. Domoljubno, nema što.

T.P.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing