Konačno se dogovorili: Vlada HNŽ-a u narednim danima

Konačno se dogovorili: Vlada HNŽ-a u narednim danima

I u HDZ-u  BiH i u SDA skoro da su riješili unutarstranačke nesuglasice koje su do sada bile jedna od najvećih prepreka za formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, a nedostajuće ruke za izbor manjinske Vlade HDZ- SDA trebao bi podići SBB, tvrde izvori iz obje stranke.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a Ljubo Bešlić kazao je jučer novinarima kako se intenzivno radi na formiranju vlasti.

“HDZ je još u prošli četvrtak bio spreman održati sjednicu Skupštine HNŽ-a. Sutra (utorak) imamo radni sastanak s SDA i vjerujem da ćemo zakazati Skupštinu”, kazao je Bešlić.

Predsjednik Županijskog odbora SDA Edin Mušić jučer nije odgovarao na pozive, ali izvor iz SDA tvrdi kako su unutarstranački problemi riješeni. Mušić je navodno postigao dogovor s dvojicom zastupnika Ajmanom Šošom (Čapljina) i Zlatkom Hadžiomerovićem (Stolac) koji nisu željeli podržati Vladu, jer su te povratničke općine u sadašnjoj raspodjeli ostale bez ministarstva. Na koji način se došlo do dogovora za sada je nepoznato, ali je, kažu iz SDA, sigurno da će svih sedam zastupnika SDA glasovati za novu Vladu.

Ministri

Što se tiče imena ministara iz SDA su do sada obznanili njih pet. Tako je prijedlog da ministri iz Mostara budu Suad Hasandedić za građenje i Rašid Hadžović  za obrazovanje, iz Konjica Adnan Faladžić, ministar financija i Suad Balić, pravosuđa te iz Jablanice Ajdin Teletović, ministar turizma. Resor gospodarstva trebao bi pripasti ministru iz srpskoga naroda i to nekome iz Mostara, no imena još nema.

Što se tiče HDZ-a oni su već odavno predložili Nevenka Hercega za premijera, dok će Stjepan Krasić biti ministar prometa i veza, Danko Jović ministar poljoprivrede, a Slađan Bevanda ministar MUP-a. Za ministra zdravstva predložen je Goran Opsenica, liječnik  iz Mostara, a ministra branitelja Marin Ćorić. I u HDZ-u ima previranja oko imena, jer jedna struja lobira da ministar branitelja ostane Oliver Soldo, dok  navodno i  Mladen Bošković dosadašnji ministar zdravstva želi ostati na toj poziciji. Ipak, izvori iz HDZ-a kažu da je službeni prijedlog već odavno poznat, a da će eventualne nedoumice  presjeći predsjednik stranke Dragan Čović.

Podrška SBB-a

Podsjetimo kako je za izbor Vlade potrebno 20 ruku, HDZ (11) i SDA (7) pa je neophodno osigurati još bar dvije ruke koje bi podržale Vladu u kojoj bi bilo šest HDZ-ovaca i šest –SDA-ovaca.

Izvori bliski SDA navode kako će SBB sa svoja tri zastupnika podržati Vladu.

Iz SBB-a ovu informaciju jučer nisu potvrdili. Predsjednik Županijskog odbora SBB-a Faruk Ćupina kaže kako od ove stranke još uvijek nitko službeno nije tražio podršku za manjinsku Vladu SDA- HDZ u HNŽ-u tako da stranački organi nisu ni zauzeli nikakav stav po ovom pitanju. Ćupina međutim podsjeća kako je SBB u Srednjo-bosanskoj županiji podržao manjinsku Vladu HDZ-a i SDA. Navodi kako SBB ne želi biti generator kriza i kaosa, već želi da se formira vlast koja će preuzeti odgovornost za probleme. Neke informacije govore kako bi Vlada mogla biti održana već u srijedu, no s obzirom na mnoge dosadašnje propale najave, ipak treba sačekati službeni poziv iz Skupštine HNŽ-a.
dnevni-list.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar