Konferencija za medije na kraju 74. redovitog zasjedanja BiH BiH

Konferencija za medije na kraju 74. redovitog zasjedanja BiH BiH

Na kraju 74. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 6. studenoga, u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu upriličena je konferencija za medije.

O zasjedanju Biskupske konferencije BiH medijske djelatnike informirali su predsjednik i dopredsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić i mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Najprije je tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević, urednik Katoličke tiskovne agencije, pročitao priopćenje koje su članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli 5. studenoga.

Mons. Tomašević je istaknuo da su biskupi, između ostaloga, saslušali izvješća svojih delegata: s Obiteljskog dana održanog na Kupresu, Trećeg nacionalnog susreta obitelji upriličenog u Splitu i Solinu, s 22. međunarodnog kongresa Renovabisa iz Berlina, Redovničkog dana u Visokom, susreta predstavnika BK Središnje i Istočne Europe u Bratislavi, Međunarodnog susreta obitelji u Dublinu te s Plenarnog zasjedanja Vijeća europskih BK u poljskom Poznanu.

Posebna točka zasjedanja bilo je sudjelovanje mons. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog, na XV. redovitoj Biskupskoj sinodi o mladima, vjeri i razlučivanju zvanja koja je upriličena u Rimu od 3. listopada do 28. listopada. Biskupi su razgovarali i o aktualnoj migrantskoj krizi, restituciji, denacionalizaciji kao i o nedavno održanim Općim izborima u BiH…

Nakon što je mons. Tomašević pročitao priopćenje kard. Puljić je preuzeo riječ pozdravivši nazočne novinare i poželjevši da novinari točno i istinito prenesu ono što čuju. Osvrnuo se kratko na zasjedanje BK BiH na kojemu su razgovarali o različitim pitanjima. Istaknuo je važnost isticanja stava Crkve o stvarima koje se tiču moralnih zakona. Naglasio je da svojim naučavanjem evanđelja Crkva želi unijeti pozitivnu energiju u javnost.

Potom je riječ uzeo vojni ordinarij koji je progovorio o dimenziji društvene pravde koja je bila jedna od glavnih zvijezda vodilja zasjedanja. Na tragu toga ponovio je da Katolička Crkva nastoji da sve nepravde budu ispravljene. Kao tomu na primjer je dao nacionaliziranu imovinu koja je oteta ne samo od katolika i Crkve nego od svih te da treba svima biti i vraćena.

Potom su novinari imali prigodu postavljati pitanja, a medijski djelatnici su se većinom zanimali za Izborni zakon BiH, dnevnopolitička pitanja te pitanje vjerskih blagdana.

Odgovarajući na pitanja kardinal je rekao da Aneks 7 daytonskog mirovnog sporazuma nije sproveden te je istaknuo potrebu da se prema današnjoj stvarnosti, to jest prema popisu iz 2013., donose odluke u svezi s izborima. Govoreći o neradnim danima za katolike te ostale istaknuo je kako su prošla dva saziva parlamenta, a da odluka i zakon o neradnim vjerskim danima nije donesen. Govoreći o restituciji i denacionalizaciji naglasio je kako samo 7 procenata otete imovine pripada vjerskim zajednicama i da je to mali dio onoga što treba biti vraćen.

KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing