• Ostali koračić do sna: Delbonis Argentini donio prvu ‘salataru’
  • Ostali koračić do sna: Delbonis Argentini donio prvu ‘salataru’
  • Ostali koračić do sna: Delbonis Argentini donio prvu ‘salataru’

Ostali koračić do sna: Delbonis Argentini donio prvu ‘salataru’

Argentina je osvojila Davisov kup. U petom, odlučujućem meču u zagrebačkom finalu Federico Delbonis pobijedio je Ivu Karlovića 6-3, 6-4, 6-2 i “gaučima” donio prvi naslov

Mario Ančić uspio je 2005. donijeti nam Davisov kup u petom meču. No jedanaest godina poslije sreća nam se nije osmjehnula. Argentina je u petom pokušaju u finalima konačno došla do čuvene “salatare” nakon što je Federico Delbonis svladao Ivu Karlovića 6-3, 6-4, 6-2.

Jednostavno, Div sa Šalate nije imao prave šanse protiv 41. igrača svijeta. Servis mu nije bio na visokoj razini, bio je previše nervozan, poklonio je previše poena Delbonisu koji je imao viziju kako doći do pobjede i nju je ispunio.

Otkada je Svjetske skupine 1981., Argentina je postala tek treća reprezentacija koja je posljednjega finalnog dana okrenula zaostatak od 2-1. Uspjelo je to i Rusiji 2002. protiv Francuske u Parizu te Srbiji 2010. protiv Francuske u Beogradu. Argentina je gubila finala 1981., 2006., 2008. i 2011., ali ne i ovaj u zagrebačkoj Areni.

Davis Cup, Hrvatska - Argentina | Autor: Igor Kralj/PIXSELLfoto: Igor Kralj/PIXSELL

Tko zna što bi bilo da je Doktor iskoristio barem jednu od tri šanse na samom startu meča… Dvaput u nizu imao je 0-30 na protivnikov servis, treći put i break-loptu, ali sve je to nekako izvukao Delbonis. I potom otišao na 4-2, prednost koju nije ispuštao do kraja seta za 6-3.

Karlović je držao koncentraciju u drugom setu, čak je kod vodstva 3-2 izborio i break-loptu, ali nije išlo. U sljedećem gemu spasio je dvije lopte za obrat Delbonisa, no kod 4-4 je pokleknuo i Argentinac je odservirao za 6-4. Oko 2000 argentinskih navijača bilo je izvan sebe, a dvorana je bezuspješno pokušala psihički podići Karlovića.

Ni to nije bio alarm dovoljan da razbudi Karlovića. Nošen sjajnom podrškom svojih navijača i Karlovićevim lošim danom, Federico Delbonis napravio je break kod 1-1 i zadržao prednost do kraja meča za 6-2 i drugu pobjedu u petom meču protiv našeg Doktora.

Bez obzira na sve, Karloviću treba odati priznanje zbog činjenice što je s 37 godina, nakon četiri godine izbivanja, prihvatio poziv izbornika Željka Krajana i pokušao pomoći reprezentaciji u svom Zagrebu. Argentinci su, na žalost, bili motiviraniji i spremniji i spretniji u finalu. “Salatara” će naš drugi naslov pričekati još neko vrijeme, a finale je – kako god to bilo teško priznati – ipak velik uspjeh.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar