KORAK NAPRIJED, NAZAD DVA: Pregovori o izbornom zakonu bez rezultata

KORAK NAPRIJED, NAZAD DVA: Pregovori o izbornom zakonu bez rezultata

Tijekom pregovora o izmjenama izbornog zakona BiH nije postignut nikakav napredak, potvrdio je u četvrtak predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, dok je čelnik SDA Bakir Izetbegović poručio kako je upravo Čović taj koji je smanjio izglede da se dogovor postigne, javlja Hina.

“Puno toga je bilo na stolu… ali realno treba kazati, ništa nismo usuglasili. Postoji mogućnost za nekih desetak ili petnaestak dana da nastavimo još jednu rundu razgovora”, kazao je Čović novinarima u Sarajevu nakon novog kruga pregovora, održanog uz posredovanje posebnog američkog izaslanika Matthewa Palmera i ravnateljice pri službi za vanjske poslove Europske unije (EEAS) Angeline Eichhorst.

Lider HDZ-a BiH tvrdi kako prostor za dogovor postoji, no pitanje je dobre volje kod onih koji u tome sudjeluju, a stajalište hrvatske strane pritom ostaje jasno i nepromijenjeno.

“Hrvatski narod treba birati svoje predstavnike tamo gdje je to ustav definirao, a to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH”, kazao je Čović.

Odgovarajući na novinarska pitanja o glasanju zastupnika HDZ-a BiH u Domu naroda parlamenta BiH, koji su podržali prijedloge srpskih zastupnika da se stavi izvan snage zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina u BiH, Čović je kazao kako mu je žao zbog pogrešnih interpretacija tog čina, uz poruku kako taj prijedlog ionako nije dobio potporu, a u drugom krugu glasanja ne bi ni prošao, piše Hina.

“Taj zaključak neće ni proći. Ako je to nekoga povrijedilo, ja se ispričavam i nadam da više nikada nećemo morati da se tako okupljamo, uvjetujemo i međusobno ohrabrujemo da bismo sjedili zajedno”, kazao je Čović sugerirajući kako je glasanje hrvatskih zastupnika i potpora Dodikovim zastupnicima zapravo bila poruka SDA-u.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović kazao je pak kako upravo ovakvi Čovićevi postupci smanjuju izgleda za dogovor i o izbornom zakonu jer time provocira Bošnjake.

Da je Čović kazao kako će Hrvati braniti BiH to bi povećalo izglede da se postigne sporazum, a ovako su te šanse smanjene, kazao je Izetbegović

“Čak i poslije incidenta s dodjelom odlikovanja generalu (Slavku) Lisici, koji je načinio zločine protiv Hrvata u Hrvatskoj, nakon čega je smijenjen veleposlanik Hrvatske u BiH, Čović nije izvukao pouke i napravio je tešku grešku prije dva-tri dana”, kazao je Izetbegović aludirajući na činjenicu da je Čović 2019. sudjelovao u obilježavanju dana Republike Srpske u Banjoj Luci, kada je i dodijeljeno obilježje generalu koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine.

U odnosu na pregovore o izmjenama izbornog zakona Izetbegović je umjereno optimističan i vjeruje da je dogovor moguć

“Mislim da ima rješenja, samo ako bude dovoljno pameti da se napravi po neki mali korak”, kazao je Izetbegović dodajući kako je nužno da u konačnom dogovoru sudjeluju sve stranke, a ne samo HDZ i SDA.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar