Korisnici karantene medijima slali fotografije loših uvjeta smještaja, vlasnik ih demantira i šalje fotografije potpuno drugog objekta

Korisnici karantene medijima slali fotografije loših uvjeta smještaja, vlasnik ih demantira i šalje fotografije potpuno drugog objekta

”Jedna od primjedbi iznesenih u tekstu objavljenom u elektroničkim medijima, jest činjenica da osobe smještene u karantenu nisu liječnički pregledane niti testirane”, rekao je Kolenda. No, nakon ovog reagiranja vlasnika objekta može se zaključiti da se radi o dva potpuno različita objekta – jednom u kojem su smještene osobe kojima je određena karantena i drugome koje je odobrilo Federalno ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i županijski zavod za javno zdravstvo.

”Ne želim prihvatiti da pojedinci ne prežu ni od iznošenja najgnusnijih objeda, sličnih objavljenima u vezi uvjeta u karanteni u Mostaru, a kako bi izbjegli poštivanje donesenih mjera i zapovijedi. Sličnih primjera možemo vidjeti i u drugim dijelovima BiH”, kaže u obraćanju javnosti Davor Kolenda, direktor Centra za humanitarno razoružanje u kojem je smještena mostarska karantena, prenosi reagiranje Bljesak.info.

Naime, u ponedjeljak je nekoliko ljudi koji borave u toj karanteni, objavilo kako je nezadovoljno uvjetima, ali i da ih nitko od medicinskog osoblja nije obišao.

Stožeru su postavljena pitanja, ali se o njima nije govorilo na press-konferenciji. Kolenda navodi kako su 23. ožujka 2020. godine, Centar za humanitarno razoružanje doo Mostar i Humanitarna Udruga za razminiranje Pro Vita Mostar ponudili šefu Federalnog Stožera Civilne zaštite i Premijeru Vlade HNŽ-a ”prostorije centra za rehabilitaciju žrtava mina, koji ima 15 trokrevetnih soba, na korištenje, bez naknade, za potrebe smještaja u slučaju pandemije”. ”Federalni Ministar zdravstva je na preporuku prof.dr.sc Arapovića, dr.sc. Kordića, i primarius dr. Avdića, uz Odluku Županijskog Stožera CZ HNŽ-a i Vlade HNŽ-a, izdao Rješenje o određivanju centra za Rehabilitaciju i edukaciju žrtava mina za karantenu. Nakon tog rješenja Stožer CZ HNŽ je dao zapovijedi poduzeću kojemu sam ja direktor da izvršimo prijevoz uz pratnju policije, smještaj i ishranu osoba koje imaju rješenje o karantenu. Potrebno je naglasiti da se u karantenu smještaju osobe za koje postoji sumnja da su bile ili mogle biti u kontaktu s osobama zaraženima virusom COVID-19, a za čije smještanje u karantenu je izdano Rješenje od Federalnog ministarstva zdravstva”, navodi Kolenda.

Fotografije objekta o kojem Kolenda govori možete pogledati OVDJE

Ističe kako je riječ o osobama s područja HNŽ-a koje su donedavno boravile u inozemstvu, te im se određuje smještaj u karantenu, umjesto boravka u šatorima na samim graničnim prijelazima. ”Dakle, radi se o zdravim osobama, od kojih su neke na svoj način pri prelasku granice izbjegle smještaj u šatorima i došle svojoj kući u samoizolaciju. Neke od njih su to učinile u dogovoru sa svojim osobnim liječnicima. Prije prelaska granice, mnogi od njih su bili u samoizolaciji ili karanteni u drugim zemljama. U karanteni je trenutno smješteno 13 osoba za koje je izdano Rješenje, te se očekuje dolazak još tri osobe”, naveo je. ”Prema danas (ponedjeljak, op.ur.) donesenoj Zapovijedi u sobama se nalazi po jedna osoba, u odnosu na dosadašnju preporuku, da mogu tri. Svaka osoba dobiva 3 obroka i 2 međuobroka dnevno. Hrana se priprema i dovozi iz restorana u gradu čija je to djelatnost i ima odobrenje Stožera CZ. Uz objekt se nalaze sportsko-rekreacijski sadržaji te šetnica uz Neretvu koju osobe smještene u karanteni mogu koristiti, i uredno koriste. Riječ je o novom objektu koji do sada nije korišten, a u uslužnim poslovima vezanima za karantenu ne sudjeluje nitko od članova moje obitelji, osim mene, po zapovijedi Stožera CZ HNŽ-a”, rekao je. Ističe i kako je jedna od primjedbi iznesenih u tekstu objavljenom u elektroničkim medijima, jest činjenica da osobe smještene u karantenu nisu liječnički pregledane niti testirane.

”Iako kao direktor o tome ne odlučujem, treba istaći da je danas (ponedjeljak, op.ur.) donesena Zapovijed Županijskog stožera da se smješteni u karantenu imaju testirati na COVID-19, te im omogućiti svakodnevno liječničku skrb kao i praćenje rokova o vremenu izolacija, a prema izdanim rješenjima. Osjećam potrebu naglasiti da je cilj svih mjera koje donose stožeri na svim razinama, spriječiti širenje virusa, odnosno zaštiti zdravlje naših sugrađana. Ne želim prihvatiti da pojedinci ne prežu ni od iznošenja najgnjusnijih objeda, sličnih objavljenima u vezi uvjeta u karanteni u Mostaru, a kako bi izbjegli poštivanje donesenih mjera i zapovijedi. Sličnih primjera možemo vidjeti i u drugim dijelovima BiH. Iako je razumljivo da svi koji nemaju simptome i osjećaju se zdravi, žele izbjeći bilo kakve smještaje, pa i one najurednije, mimo vlastitog doma, treba znati da time naveliko mogu doprinijeti nekontroliranom širenju virusa, a, vjerujem, da to nikome nije u cilju. Pozivam i medije da ne pridonose širenju netočnih i neprovjerenih informacija. U sve što ovdje navodim, možete se i osobno uvjeriti dolaskom u naš objekt, po odobrenju Županijskog stožera CZ HNŽ-a. Na koncu, iako nemam želju, no kako sam u pojedinim medijima prozvan i za lažno predstavljanje, preciznije da se predstavljam malo kao pravnik, malo kao doktor, i da sam blizak predsjedniku HDZ-a BiH, dužan sam reći da sam diplomiran pravnik još od 1983., potom sam stekao i zvanje magistra ekonomije- smjer menadžmenta, a na koncu i doktorirao Međunarodne odnose i diplomaciju. Stoga istina je da sam pravnik, ali i doktor, samo nisam liječnik, nego doktor znanosti. Dodatno, nikad nisam bio član HDZ-a BiH, a zadnjih 20 godina se isključivo bavim Humanitarnim razminiranjem, praktično i teorijski”, naveo je Kolenda.

Kaže kako je ”u novinarskoj etici do sada važilo pravilo da se objavljuju točne i provjerene vijesti, i da se uvijek sasluša i druga strana”, no mi podsjećamo kako je Kriznom stožeru postavljeno niz pitanja oko karantene u Ortiješu, ali da Stožer nije odgovorio niti na jedno, prenosi Bljesak.info.

Podsjećamo na vapaj korisnikai fotografije objekta u kojem su smješteni, koje možete vidjeti OVDJE, dok je ovo objekt koji je izabran odlukom Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi za karantenu i smještaj osoba istim rješenjem uz epidemiološku procjenu Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Stoga je više nego očito da se radi o potpuno različitim objektima. Također, nakon što je u medije dospio apel osoba iz karantene Županijski  Stožer civilne zaštite HNŽ-a promptno je reagirao donošenjem  zapovijedi da se prisupi testiranju na COVID 19 osoba koje su trenutno smještene u karantenu u objektu u Ortiješu-Mukoša, te utvrde kliničku sliku tih osoba, osiguraju svakodnevnu liječničku skrb, kao i da kontroliraju rokove o vremenu za izolaciju po izdanim rješenjima.

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar