Koristite li i vi u svom domu aluminijsku foliju? Nakon ovoga možda više nećete….

Koristite li i vi u svom domu aluminijsku foliju? Nakon ovoga možda više nećete….

Aluminijska folija mnogima je u kućanstvu neazobilazni dodatak pri pripremi ili pohranjivanju jela.

No, stručnjaci upozoravaju, nije tako bezazlena njena uporaba, dapače, ako je koristite krivo može biti i vrlo opasna po zdravlje, piše simplecapacity.com.

Pečenje krumpira ili ribe u foliji, primjerice, jedan je od primjera koji biste svakako u budućnosti trebali izbjegavati, savjetuju. Folija pri zagrijavanju, primjerice kod pečenja, otpušta količine aluminija koje su izuzetno štetne za naše zdravlje. Taj aluminij s namirnica unosimo u naš organizam, a posebice je opasan za djecu, pokazalo je nedavno istraživanje. Iako se činila kao vrlo “zahvalan alat” u kuhinji, stručnjaci upozoravaju kako se aluminijska folija ne bi smjela koristiti na način da se zagrijava. To znači izbjegavanje pečenja, podgrijavanja ili stavljanja vrućih namirnica u aluminijsku foliju. Trebali bismo je koristiti isključivo u “hladnom okruženju”, a to znači i izbjegavanje uporabe pribora za jelo i posuđa od aluminija s toplim ili vrućim namirnicama.

– Što je temperatura veća, više aluminija se otpušta u namirnice, a nikako je ne bi trebalo koristiti u kombinaciji s namirnicama poput rajčica, agruma i začina, pojašnjava dr. Zubaidy, jedan od autora studije koji upozorava da često unošenje aluminija u naš organizam, može dovesti do ozbiljnih bolesti poput osteoporoze i Alzheimerove bolesti.

Najbolji pokazatelj da se aše tijelo bori s prevelikom količinom aluminija je i povišena razina kalcija što može uzrokovati taloženje u kostima. Ranija istraživanja pokazala su da je kod oboljelih od Alzheimera pronađeno dosta aluminija nataloženog u moždanom tkivu, a što je otkriveno obdukcijom nakon smrti oboljelih.
Večernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar