KORONA PROFITERSTVO ili NACIONALNI INTERESI? Smjena Kriznog stožera i novi sukob SDA i HDZ-a

KORONA PROFITERSTVO ili NACIONALNI INTERESI? Smjena Kriznog stožera i novi sukob SDA i HDZ-a

Smjena starog sastava Kriznog stožera Civilne uprave FBiH od 21 člana i imenovanje novog od sedam, odnosno, devet članova (sa dva pomoćnika) ponovno je, i u pandemiji, izazvala oprečne reakcije. Iz HNS-a su reagirali da se radi o manipulaciji Bošnjaka protiv Hrvata, a federalni premijer tvrdi da će ovaj, iako malobrojniji, saziv Kriznog stožera biti učinkovitiji. U cijeloj priči pojavilo se nagađanje kako je federalna ministrica i zapovjednica Kriznog stožera blokirala nabavku medicinske opreme, što ona energično demantira. Je li opet, tradicionalno, po srijedi borba za nacionalne interese ili borba za “svoje” dobavljače medicinskih potrepština vrijednih milijune u doba korone? Nakon svega, mnoge budne oči prate “s koje strane” i tko će biti dobavljači.

“Vlada FBiH je imenovala novi sastav Kriznog stožera Federalne civilne uprave, nezadovoljna radom prethodnog sastava koji je bio glomazan sa 21 osobom i nije odgovorio na zadatke. Naročito kada je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH. Očekujemo i tražimo od novog sastava Kriznog stožera daleko veću učinkovitost”, kazao je jučer (25. ožujka) premijer FBiH Fadil Novalić. Novi Krizni stožer sada broji sedam članova, umjesto prijašnjih 21. Novalić je također na današnjoj, redovitoj konferenciji za medije rekao kako nije posrijedi nikakvo politikanstvo već poboljšanje učinkovitosti rada Kriznog stožera Federalne civilne uprave.

“To nije političko pitanje, u ovo vrijeme borbe protiv korona virusa ne postoje politička nego tehnička pitanja. Tu je bil 21 osoba od kojih su većina bili osobe iz institucija koje na svojim leđima ne nose većinu rješavnja problema”, rekao je Novalić, odgovarajući na novinarsko pitanje, dok je odgovor na pitanje o pojavi informacije o namještenom tenderu za nabavku medicinske opreme ostalo neodgovoreno.

No, dok Novalić kaže jedno iz Hrvatskg narodnog sabora (HNS) tvrde drugo – da je smjena Kriznog stožera Federacije BiH politički obračun po cijenu života žitelja BiH.

Iz HNS-a reakcija: Obračun bošnjačkih dužnosnka prema Hrvatima

“HNS BiH traži žurnu izmjenu Odluke Vlade Federacijr BiH sukladno kojoj je imenovala novi saziv Kriznog stožera Federalne civilne uprave.
Jednostranom odlukom, bez znanja svih nadležnih institucija te bez najave i konzultacija s Ministarstvom pravde, Ministarstvom financija i Uredom za zakonodavstvo, bošnjački politički predstavnici samovoljno su donijeli odluku usred krize koja je u potpunosti zaokupila naše društvo po cijenu zaštite života žitelja BiH”, reagirali su iz HNS-a.

Nadalje, ističu da je “dokazana nekompetencija nadležnih dužnosnika koji su proglasili raspuštanje saziva Kriznog stožera, a kojoj posljednjih dana svjedoči cijela regija, kao i moralna i društvena neodgovornost te osobno nepridržavanje uputama upućenim žiteljima BiH još su jedan dodatak političkom ponašanju koje, u trenutku kada su stabilnost i suradnja imperativ, ozbiljno narušava uspješno vladanje trenutnom epidemiološkom situacijom”.

Iz HNS-a “upozoravaju kako nije vrijeme za političke obračune koje uporno bošnjački politički dužnosnici iniciraju prema Hrvatima” te apeliraju na “razum i zaštitu svih žitelja te ističemo kako je naša primarna odgovornost osiguravanje opstojnosti zdravstvenog sustava na prostoru cijele Federacije BiH”.

“Imajući ovo u vidu, snažno osuđujemo ponašanje bošnjačkih političkih predstavnika koji u trenucima najveće globalne krize s kojom se svijet suočava u suvremenoj povijesti koriste sva sredstva za neprimjerene političke obračune.Za one koji se u ovim izvanrednim vremenima umjesto zdravljem i zaštitom žitelja bave osobnim političkom dobitkom te prenošenjem nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, izuzimajući političke partnere u vlasti, uz pogrešno raspoređene prioritete, u ovoj državi na političkim funkcijama nema mjesta. HNS upozorava bošnjačke dužnosnike kako nije vrijeme za jednostrane poteze, niti donošenje samovoljnih odluka koje će za posljedicu imati izravnu ugrozu života svih naroda u Bosni i Hercegovini za vrijeme trajanja ove krize. Prenošenje nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, kao u ovom slučaju, smatramo nedopustivim ponašanjem. Poštivajući Ustav, sustav i zakonodavstvo BiH, HNS apelira i poziva nadležne na svjesno i odgovorno donošenje odluka u ovim teškim trenucima za sve stanovnike BiH”, poručuju iz HNS-a.

Reagirala i zapovjednica Kriznog stožera FBiH Jelka Miličević (HDZ BiH)

Reagirala je i dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Miličević, ujedno i zapovjednica federalnog Kriznog stožera, a povodom kako je istaknuto, medijskih spekulacija, nastalih nakon imenovanja novog Federalnog stožera civilne zaštite i obrazloženja da prethodni saziv „nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme“ te najoštrije je osudila pokušaje dezinformiranja javnosti i tvrdnje da je ona osoba zbog koje kasne određene odluke, a na štetu zdravlja građana.

“Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju korona virusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja”, naglasila je Miličević.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala javnosti se daje na uvid Odluka o nabavi materijala i opreme od 20. 3. 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavu 30.000 komada testova za detekciju Cov 2019 odobrava 1.386.600,00 KM, a koji se u FBiH očekuju već tijekom sutrašnjeg dana.

“O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog stožera sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sva njegova izvješća o radu i provedbi mjera na svim razinama – istaknula je zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite, naglasivši da su sredstva u Proračunu Federacije BiH za borbu protiv korona virusa osigurana i neupitna.

Na kraju pozivam sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i liječničke struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji radimo zajedno na dobrobit svih naših građana i poštujemo sve preporuke nadležnih tijela jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje svih nas.

No, federalni premijer Fadil Novalić na današnjo konferenciji za novinare govoreći o brzoj učinkovitosti novoimenovanog Kriznog stožera posebno je naglasio novodonesenu odluku o nabavci medicinske opreme. Na prvoj sjednici novog Kriznog stožera donijeta je odluka o nabavci materijala i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa u vrijednosti od 7.128.012 KM. Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcijskog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170.000 testova za detekciju nCov-2019 all in one test/kit/RNA (testovi na koronavirus), priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Već primjećene nepravilnosti u javnim nabavkama – nabavljaju i ono što nema veze sa koronom

Podsjetimo da je Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN) već pisao kako je Agencija za javne nabavke primijetila zloupotrebe prilikom nabavki čiji je cilj sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa (COVID-19), a direktor Đenan Salčin je zaprijetio sankcijama.

Salčin je kazao da je primijećeno da se pregovarački postupci bez obavještenja koriste za nabavke koje nemaju veze s virusom, te da će se za ovakve zloupotrebe pokretati prekršajne ili kaznene prijave.

“Mi moramo provjeriti te informacije jer na osnovu obavijesti ugovornog organa ne možemo vidjeti kroz sustav, jer nemamo dovoljno detalja pa tražimo izjašnjenje po hitnom postupku, ali želimo poslati poruku tim neodgovornim pojedincima koji žele zloupotrijebiti sustav, da zloupotrijebe zakon u ovakvim situacijama, da će sigurno biti suočeni sa sankcijama”, rekao je Salčin.

Salčin je za BIRN BiH kazao kako uposlenici Agencije, u saradnji sa Transparency Internationalom (TI), svakodnevno prate stanje, te da se sve informacije moraju provjeriti. Agencija za javne nabavke je saopćenje sa upozorenjem, kako je rekao Salčin, poslala i ugovornim organima, ali i ponuđačima.

Sastav novog Kriznog stožera Civilne uprave FBiH

Za zapovjednicu Federalnog stožera civilne zaštite Vlada FBiH imenovala je zamjenicu premijera FBiH i federalnu ministricu financija Jelku Milićević, za načelnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a za članove Federalnog stožera civilne zaštite direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana, direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara, direktora Federalne direkcije robnih rezervi Tonču Bavrku, tajnika Crvenog križa FBiH Namika Hodžića, te pomoćnike direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanitu Alagić i Mustafu Kadribegovića.

 

(Republikainfo.com/V.S.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar