Koronavirus na švedski način: Osnovne škole rade, kafići, barovi i restorani otvoreni

Koronavirus na švedski način: Osnovne škole rade, kafići, barovi i restorani otvoreni

Dok brojne zemlje širom svijeta jačaju mjere u borbi protiv koronavirusa u Švedskoj pristup nešto drugačiji.

Dok brojne zemlje širom svijeta jačaju mjere u borbi protiv koronavirusa u Švedskoj pristup nešto drugačiji – osnovne škole rade, kafići, restorani i barovi su otvoreni.

Takav pristup u odnosu na druge evropske zemlje u Švedskoj izaziva nedoumice – što ako se ne čini dovoljno?

– Ne smijemo dopustiti da se u Švedskoj ponovi patnja ljudi Vuhana i Bergama. To je rizik koji krši jedan od glavnih principa društva: da je svaki pojedinac vrijedan sam po sebi – napisao je u nedjelju urednik dnevnih novina Dagens Nyheter, pozivajući na strože mjere i više testiranja stanovništva.

Kasnije tokom dana je socijaldemokratski premijer Stefan Lofven u rijetkom televizijskom obraćanju pozvao sugrađane da „preuzmu odgovornost“ i slušaju preporuke vlade o radu od kuće i socijalnom distanciranju.

Švedske vlasti preporučuju svim rizičnim skupinama da ostanu doma. Dok su u Njemačkoj zabranjena okupljanja više od dvije osobe, u Švedskoj ne smije biti više od 500 ljudi. 

Zatvorena su fakulteti i srednje škole.

Zabilježeno 2.272 slučajeva koronavirusa - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Vlada u Štokholmu u utorak je primorala kafiće i restorane da ograniče svoje usluge samo na posluživanje za stolovima kako bi se kontakti između gostiju smanjili na minimum. No, za većinu život ide uobičajenim tokom.

U subotu navečer kafići i restorani u prijestolnici bili su puni, a i dalje se događaju gužve na ulicama tokom najprometnijih sati.

Ipak, kao i u drugim dijelovima Evrope, švedske granice zatvorene su za sva putovanja osim nužnih.

Švedski parlament radi na bržem usvajanju zakona koji će omogućiti zatvaranje osnovnih škola i vrtića ako će to biti potrebno.

Švedski mediji se pitaju zašto su vlasti preuzele ovakav pristup širenju virusa. Vlada im odgovara kako prati preporuke Agencije za javno zdravstvo i poručuje da je spremna.

Švedske ranice zatvorene su za sva putovanja osim nužnih. - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Dodaje kako još uvijek nisu zatvorili osnovne škole jer su stariji građani ti koji moraju ostati doma, ne djeca.

– Čim Agencija zatraži da provedemo odluke, mi ćemo to učiniti brzo – objavila je sredinom marta švedska ministrica zdravstva Lena Halengren (Hallengren).

Povjerenje vlasti u zdravstvenu agenciju nije jedinstveno u švedskom društvu. Nekoliko stručnjaka i javnih ličnosti optužilo ju je da ugrožava živote ljudi.

Službeni Štokholm se djelimično opravdava pozivajući se na slučaj Ujedinjenog Kraljevstva koje je zauzelo sličan pristup prije no što je Downing Street postrožio mjere.

Pritisak na vlasti i agenciju raste, no ne odustaju od svog stava i odbijaju uvesti drastične mjere za koje tvrde da nisu dovoljno djelotvorne, a imaju prevelik utjecaj na društvo.

Johan Giesecke, bivši epidemiolog švedskog Nacionalnog instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, a sadašnji savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), čak je pozvao Šveđane da izađu van i uživaju u proljetnom suncu.

– Povedite prijatelja i hodajte s metrom udaljenosti. Nemojte grliti susjede. Ponesite si termofor i sjedite na klupi. Nezdravo je i sjediti kod kuće – rekao je za državnu televiziju SVT.

Do utorka je u toj skandinavskoj kraljevini koja broji otprilike 10 miliona stanovnika zabilježeno 2.272 slučajeva koronavirusa, od kojih je 36 osoba preminulo.

/Izvor: Avaz.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar