Koronavirus u BiH i Hrvatsku donijeli su turisti koji su u siječnju  došli iz Wuhana

Koronavirus u BiH i Hrvatsku donijeli su turisti koji su u siječnju došli iz Wuhana

Znanstvenici iz hrvatskog Instituta “Ruđer Bošković” vjeruju da su koronavirus u BiH i Hrvatsku donijeli turisti iz Kine koji su usred pandemije posjetili dvije zemlje.

“Detaljno smo analizirali uzorke i otkrili da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana. Od tamo su ga donijeli Kinezi koji su turistički bili ovdje u siječnju”, kazao je Oliver Vugrek s Instituta “Ruđer Bošković” za 24 sata.

Porijeklo virusa otkriveno je na osnovu 21 uzorka, ali istraživanje je stalo zbog nedostatka novca.

“S istraživanjem smo stali na 21 uzorku. Njih smo detaljno analizirali, od čega je sedam uzoraka dešifrirano 100 posto, a ostali su dešifrirani do 90 posto jer su bili slabije kvalitete. U ovih sedam stopostotnih uzoraka otkrili smo da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta”, rekao je Vugrek.

a pitanje da li je riječ o autobusu s Kinezima koji su usred pandemije u njihovoj zemlji autobusom stigli u obilazak BiH i Hrvatske, Vugrek odgovara:

“Da, upravo je naš zaključak da je od tamo. Neko od putnika vjerovatno je virus prenio turističkom vodiču, a on dalje. To nam pokazuje uzorak koji je najsličniji virusu iz Wuhana s početka pandemije”.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar