‘Kos, kos, kupina’ najbolji igrani film 29. Sarajevo Film Festivala

‘Kos, kos, kupina’ najbolji igrani film 29. Sarajevo Film Festivala

U Narodnom pozorištu Sarajevo u petak je dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” završeno 29. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), a film “Kos, kos, kupina” je proglašen najboljim igranim filmom.

Poznatoj škotskoj rediteljici Lynne Ramsay uručeno je počasno “Srce Sarajeva”.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u natjecateljskim programima ove godine sudjelovalo je ukupno 49 filmova.

Najbolji igrani film ovogodišnjeg SFF-a je “Kos, kos, kupina” Elene Naveriani od ukupno osam filmova koji su se našli u natjecateljskoj konkurenciji.

Philip Sotnychenko sa filmskim ostvarnjem “La Palisiada” najbolji je reditelj 29. izdanja SFF-a.

Najboljim glumcem proglašen je Jovan Ginić za “Lost Country”, a “Srce Sarajeva” za najbolju glumicu osvojila je Ekaterine Chavleishvili za ulogu u filmu “Kos Kos Kupina”.

“Srce Sarajeva” za najbolji kratki dokumentarac osvojila je Sara Jurinčić sa filmom “Valerija”, a “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film osvojio je Nemanja Vojinović za “Bottlemen”.

Najbolji kratki film 29. SFF-a je “27” Flore Anne Bude, a nagradu za ljudska prava dobila je Kumjana Novakova za film “Šutnja razuma”.

Posebna nagrada žirija pripala je Gergou Somogyvariju za film “Vilinski vrt”.

“Srce Sarajeva” za najbolji studentski film dobila je Anna Gyimes za film “Padanje”, a specijalna nagrada za promoviranje rodne ravnopravnosti pripala je Selmi Doborac za film “De Facto”.

federalna.ba/AA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar