Kovač: Hrvatska će jačati suradnju s BiH

Kovač: Hrvatska će jačati suradnju s BiH

VITEZ, 23. travnja (FENA) – Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač poručio je u subotu kako će Vlada Republike Hrvatske potaknuti jačanje suradnje s BiH.

–  Hrvatska želi s BiH graditi snažne prijateljske odnose. Upućeni smo jedni na druge i mi ćemo na toj povezanosti raditi vrlo aktivno – kazao je Kovač, koji je kao gost sudjelovao u obilježavanju 20. godišnjice od uspostave Poslovne zone PC 96 u Vitezu.

 Kovač je istaknuo kako će nova hrvatska vlada na novi način profilirati odnose s BiH, te je nevjerojatnim ocijenio da godinama nije bilo zajedničkih sjednica vlada dviju država.

– Trebamo imati redovne sjednice dviju vlada kako bismo rješavali probleme koje imamo – poručio je Kovač.

 Istaknuo je kako potpora Hrvatima u BiH za Vladu Republike Hrvatske ostaje trajni cilj, ali da uloga Hrvatske nije djelovati umjesto Hrvata u BiH.

 Prigodnim govorom nazočnima se obratio i član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je ujedno bio i glavni pokrovitelj svečanosti obilježavanja 20. godišnjice od uspostave „Poslovne zone 96“ u Vitezu. 

 Istaknuo je kako je gradnja Poslovne zone PC 96 u neizvjesnim poratnim godinama bila ravna čudu, a to su čudo ostvarili poduzetnici koji su vjerovali u opstanak Hrvata na području središnje Bosne.

– To je bio vrlo jasan odgovor i na izazove koje imamo danas – ocijenio je Čović, dodajući kako je otvaranjem ove poslovne zone otvorena perspektiva, ne samo za Hrvate, nego i za sve druge koji žive u središnjoj Bosni.

 Poručio je kako u BiH treba stvoriti ambijent u kojemu će ljudi osjećati zemlju kao svoju, a to je, kako je kazao, ujedno put koji će BiH brže voditi ka Europskoj uniji.

– Siguran sam da ćemo krajem iduće godine dobiti kandidatski status – kazao je Čović.

 U sklopu svečanosti, premijerno je prikazan dokumentarni film “PC 96. – Nekada i sada”.

 Svečanosti su nazočili brojni gospodarstvenici s područja s BiH i Hrvatske te visoki politički dužnosnici svih razina vlasti u BiH, kao i predstavnici kulturnog, prosvjetnog i vjerskog života.

 Poslovna zona PC 96 nalazi se nadomak Viteza i jedna je od najvećih i najvažnijih u BiH. Trenutačno zapošljava blizu 6000 radnika. Uz Hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj te Katolički školski centar “Petar Barbarić” u Travniku, ova se poslovna zona označava temeljnim kamenom ostanka i opstanka Hrvata u Lašvanskoj dolini pa i na širem području Srednjobosanske županije  

 

(FENA) G.P.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar