Krajem tjedna mogla bi nas pogoditi najjača ciklona posljednjih nekoliko godina

Krajem tjedna mogla bi nas pogoditi najjača ciklona posljednjih nekoliko godina

Pri kraju smo siječnja, dan se vidno produžio posljednjih mjesec dana i mnogi se pitaju je li zima već rekla svoje. Za vikend nas je na zimu podsjetila bura koja se sa sjevernog Jadrana proširila na Dalmaciju, ali samo podsjetila jer su čak i tijekom nedjelje najviše dnevne temperature zraka u dijelu Dalmacije bile dvoznamenkaste.

Ako se prisjetimo prošle zime, onda nije teško zaključiti da fraza "zima kad – tad mora učiniti svoje" ne stoji jer – ne "mora"! No, otprilike u ovo vrijeme 2012. godine malo je tko vjerovao da će biti prave zime u njenome nastavku… A onda se dogodila legendarna ciklona Gabor koja je donijela najjaču zimu u aktualnom stoljeću i najobilniji snijeg u Splitu od daleke 1929. godine.

Što nam onda sprema nastavak aktualne zime? Zaista je teško ili nemoguće reći što će se sve događati u meteorološkoj "kuhinji" do proljeća, no zato je znatno izvjesnije što će se događati sljedećih sedam dana. A prognoza vremena odavno nije bila tako komplicirana kao u novom tjednu. To znači samo jedno – nakon stabilnog prvog dijela, u drugom dijelu tjedna velika je vjerojatnost dolaska niza jakih ciklona, a s njima i jake promjene vremena. S njom u Dalmaciji neće biti jačeg zahlađenja ili zime, ali gotovo svega ostalog hoće. Od obilne kiše, ponegdje i nevremena s tučom, jakog i olujnog juga i lebića, velikih problema u pomorskom prometu, ciklonalne plime i obilnog snijega u planinama… Radi se o cikloni koji je Crometeo tim nazvao Mirjana.

Danas i sljedeća dva dana na vrijeme u Hrvatskoj dominantno će djelovati anticiklona sa zapada. Od četvrtka će početi nagli pad tlaka zraka. Radi se o iznimno prostranoj i dubokoj cikloni čiji će se centar premještati s područja Islanda prema Sjevernom moru, a tlak zraka će joj u središtu pasti ispod 960 hPa. Od četvrtka do kraja tjedna u Sredozemlju će se stvoriti dva vrlo duboka sekundarna ciklonalna centra, jedan bi trebao preko Jadrana prijeći u petak, a u drugi u nedjelju. Kod oba centra moguće je da će se tlak zraka na dijelu Jadrana u centru ciklone spustiti ispod vrlo niskih 980 hPa.

Ponedjeljak donosi pretežno sunčano vrijeme. Puhat će umjerena do jaka bura, u početku podno Velebita i olujna, slabit će tijekom dana, a na moru će biti i tramontane. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 6 do 12°C.

Pretežno sunčano bit će i tijekom utorka. Kasno navečer ponegdje može biti promjenjive naoblake, a u noći na srijedu na krajnjem jugu Dalmacije i malo oborina. Veći dio dana puhat će umjerena bura i tramontana, navečer  jaka do olujna bura širit će se sa sjevernog Jadrana prema jugu.  Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -4 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 7 do 12°C.

U srijedu ujutro bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho, na jugu Dalmacije su moguće oborine na granici kiše i snijega. Popodne posvuda pretežno vedro. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura i tramontana s olujnim udarima, slabit će zamjetno u drugom dijelu dana i na sjevernom Jadranu okretati na slab do umjeren jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 5 do 11°C.

četvrtak počinje promjena vremena. Već tijekom jutra na sjevernom Jadranu naoblačenje koja će sredinom dana donijeti kišu, a u zaleđu obale u početku i snijeg. Kiša, koja lokalno može biti obilnija praćena grmljavinom, prema kraju dana širit će se na Dalmaciju, a samo će se na krajnjem jugu zadržati suho. U Zagori ponegdje prve oborine mogu biti u obliku susnježice i snijega,  no snježna granica će se navečer brzo dizati. U višem gorju past će obilan snijeg. Na sjevernom Jadranu će puhati umjereno do jako jugo i lebić, u Dalmaciji u noći tiho ili slaba bura, od jutra jugo u jačanju koje će navečer biti jako s olujnim udarima na moru. Jutro na sjevernom Jadranu malo toplije, u Dalmacije malo hladnije u odnosu na srijedu. Sredinom dana u zaobalju temperature zraka od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Navečer temperatura zraka u većini predjela u laganom porastu.

petak će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a ponegdje prolazno može biti i tuče. Lokalno će pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Navečer na sjevernom Jadranu postupno spuštanje snježne granice, a u noći na subotu ponegdje snijeg može padati sve do mora. Puhat će umjereno do jako jugo i lebić, na moru ponegdje prolazno olujni prosjek vjetra s orkanskim udarima, a zbog izrazito niskog tlaka zraka osobito navečer očekujemo ciklonalnu plimu. Jutro će posvuda biti toplije u odnosu na prethodne dane. U ranim popodnevnim satima temperature na riječkom području oko 5°C ili malo niže, drugdje većinom od 7 do 14°C na otocima Dalmacije. Navečer, a osobito u noći na subotu zahlađenje koje će se najviše osjetiti na sjevernom Jadranu.

Vrlo promjenjivo, s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom subote. Još u noći na sjevernom Jadranu može biti kiše i snijega, u Dalmaciji kiše, pljuskova i grmljavine, a danju će biti znatno više suhih razdoblja u odnosu na petak, iako je i dalje povremeno moguća slaba kiša. Ujutro će puhati umjeren, ponegdje na udare jak lebić i zapadnjak. Prema kraju dana u Dalmaciji će ponovno zapuhati jugo, na sjevernom Jadranu umjeren do jak lebić kada je opet moguća ciklonalna plima. Najviše dnevne temperature zraka u zaobalju i na riječkom području od 3 do 6°C, drugdje od 6 do 12°C.

Vrlo nestabilno vrijeme nastavit će se i tijekom nedjelje. Iako će povremeno biti kraćih sunčanih razdoblja, kiša, pljuskovi i grmljavina bit će relativno česti, a ponegdje su mogući izraženiji neverini. Snijeg samo u najvišem gorju. Puhat će umjereno do jako jugo i lebić, na moru prolazno olujno s orkanskim udarima, a ponovno se očekuje plavljenje nižih dijelova obale. Prema večeri vjetar u slabljenju, kasno navečer na sjevernom Jadranu moguća je bura. Bit će malo toplije u odnosu na subotu.

dalmacijanews.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar