Kreće lov na zlato kod Fojnice

Kreće lov na zlato kod Fojnice

Malo mjesto Bakovići pored Fojnice u Bosni i Hercegovini do 1939. godine bilo je svjetski poznato po jednom od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovom dijelu Europe.

Do 1939. godine, kad je rudnik zatvoren, iz njega je izvađeno više  od dvije tone zlata i još više srebra.

Prema navodima turskog kroničara Dursun-bega, analizom rude ustanovljeno je da se u toni rude nalazi osam do 15 grama zlata, piše Avaz.

Rudnik zlata u Bakovićima danas je zapušten, a voda sa žutim talogom koja izlazi iz ulazne jame koristi se za liječenje kožnih bolesti.

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura rekao je za “Avaz” da je oživljavanje ovog rudnika već u tijeku, jer je kompanija BBM počela pripremanje terena i istraživanje zlata.

– No, mjesna zajednica Bakovići pokrenula je upravni spor protiv dozvole koju je izdalo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH. Ipak, tužba ne sprječava izvršenje upravnog akta, pa je i istraživanje na ovom lokalitetu nastavljeno – pojasnio je Klisura.

Dodao je da se u dokumentaciji koju je dostavila kompanija BBM vidi da joj je koncesija produljena do 21. siječnja sljedeće godine. Prema njegovim riječima, i Mjesna zajednica na početku ovog projekta dala je svoju suglasnost.

– Iz kompanije BBM tvrde da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi, kao ni od zagađenja izvora pitke vode. Nakon što se završi istraživanje i ono pokaže da rudnik raspolaže dovoljnim količinama zlatne i srebrene rude, onda bi kompanija trebala početi s eksploatacijom – zaključio je Klisura.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar