KREŠIMIR ZUBAK: “Bila bi katastrofa ako HDZ BiH predloži da Federacija bude jedna izborna jedinica umjesto županija”

KREŠIMIR ZUBAK: “Bila bi katastrofa ako HDZ BiH predloži da Federacija bude jedna izborna jedinica umjesto županija”

Krešimir Zubak, bivši hrvatski član Predsjedništva BiH, u razgovoru za Dnevni list upozorava HDZ BiH kako se Federacija sastoji od federalnih jedinica (županija) koje su jednakopravnog ustavnog položaja, od čega su dvije federalne jedinice (Srednjobosanska i Hercegovačko-neretvanska) nastale i djeluju u istom pravnom režimu. HDZ-ov prijedlog koji se odnosi na izbor izaslanika, je krajnje nepravedan. Dovoditi u različiti položaj npr. Hrvate koji žive u županijama sa istim ustavnim aranžmanom (SBŽ i HNŽ) je pravno i ljudski neprihvatljivo, upozorio je Zubak.

Puno je prijepora i unutar hrvatskog političkog korpusa, intelektualne i pravne zajednice oko HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona, neki čak sumnjaju u poštene namjere Čovićeve stranke?

“Ne dovodeći u pitanje potrebu izmjena izbornih pravila, ono što je obznanjeno u javnosti vezano za način delegiranja u Dom naroda FBiH, dovodi u sumnju namjeru HDZ-a da se izbornim pravilima na pošten, pravedan i demokratskim standardima primjeran način osigura jednakost konstituenata, jednakost građana unutar istog konstitutivnog naroda i legitimnost izabranih. Ono što je temeljno u određivanju pravila za izbor izaslanika u Dom naroda, HDZ ispušta iz vida: Federacija se sastoji od federalnih jedinica (županija) koje su jednakopravnog ustavnog položaja, od čega su dvije federalne jedinice (Srednjobosanska i Hercegovačko-neretvanska) nastale i djeluju u istom pravnom režimu. Federalne jedinice su istodobno i izborne jedinice, a građani koji u njima žive, kada je riječ o pravima uopće pa i izbornim pravima, ni po kojem osnovu ne mogu biti uskraćeni. Tako i po osnovu nacionalnog predstavljanja i zastupljenosti u Domu naroda, bez obzira na procentualnu zastupljenost u strukturi stanovništva. Jedina mogućnost da se to uskrati jeste ako unutar neke od federalnih jedinica uopće nema pripadnika nekog od konstituenata, ili pak nitko nije izabran u izbornu skupštinu federalne jedinice. U tom kontekstu treba cijeniti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić kojom je osporena ustavnost odredbe iz Izbornog zakona BiH po kojem svakom konstitutivnom narodu daje se jedno mjesto u svakoj federalnoj jedinici.”

Što bi bilo prihvatljivije za Hrvate, Federacija kao jedna izborna jedinica za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH ili da se oni biraju po županijama?

“Bila bi katastrofalna pogrešna kada bi HDZ išao s prijedlogom da čitava Federacija bude jedna izborna jedinica za izbor izaslanika u Dom naroda, a ne županije/kanton. Kada je riječ o HDZ-ovom prijedlogu koji se odnosi na izbor izaslanika, on je krajnje nepravedan. Dovoditi u različiti položaj npr. Hrvate koji žive u županijama sa istim ustavnim aranžmanom (SBŽ i HNŽ) je pravno i ljudski neprihvatljivo. A još manje je prihvatljivo da npr. u četiri županije u kojima živi preko 45.000 Hrvata (kada bi to s obzirom na naprijed rečeno i bilo moguće) imaju jednog izaslanika, a iz županija koje imaju manje od tog broja imaju dva izaslanika itd.”

Poznato je da ste zagovornik okrupnjavanja županija, prije nekoliko godina ste u jednoj skupini radili preporuke za administrativni preustroj Federacije po narudžbi Vlade SAD. Je li možda taj koncept rješenje za osiguranje prava koja traže Hrvati u većem entitetu?

“U stanju kada u FBiH imamo ogromnu disproporciju u strukturi stanovništva (Bošnjaka preko milijun i pol, Hrvata oko 500 tisuća, Srba oko 60 tisuća i Ostalih oko 80 tisuća) a u pojedinim federalnim jedinicama i veću, teško je odrediti pravila kojim će se osigurati jednakost konstituenata, jednakost građana unutar istog konstituenta, legitimnost izabranih, držeći se demokratskih standarda o razmjernoj zastupljenosti. Jedini način da se koliko – toliko to osigura jeste smanjenje, odnosno okrupnjavanje federalnih jedinica.”

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar