KRIM MILJE NA SUDU U SPLITU: “Killer je trebao izvršiti ubojstvo i biti prebačen u BiH radi zametanja tragova”

KRIM MILJE NA SUDU U SPLITU: “Killer je trebao izvršiti ubojstvo i biti prebačen u BiH radi zametanja tragova”

Gotovo trosatno svjedočenje Željka Melvana u postupku koji se pred splitskim Županijskim sudom vodi, po USKOK-ovoj optužnici, protiv Deana Majstorovića, zvanog Điđi, i još šestorice pripadnika njegove zločinačke organizacije otkrilo je da je, osim T.M.-a koji se kao potencijalna žrtva planiranog ubojstva nalazi u optužnici, Majstorović s Melvanom razgovarao o mogućem ubojstvu još najmanje dvojice muškaraca iz splitskog krim-miljea, piše Slobodna Dalmacija.

Bar je tako izričito ustvrdio Melvan. Podsjetimo, dio optužnice odnosi se na to da je Majstorović zadužio Bosiljka Šakića da nepoznatu osobu pod nadimkom Killer, koju je angažirao za ubojstvo, preveze u BiH radi skrivanja i zametanja tragova, donosi Slobodna Dalmacija.

“Ne znam kako su oni mene zvali, je l’ Killer, ka šta imate u optužnici, al’ znan šta sam sa Điđijem priča i šta mi je ponuđeno”, kazao je.

Prepirka sa sucem

Samo Melvanovo svjedočenje počelo je verbalnom prepirkom sa sucem Dinkom Mešinom. U sudnici se, spomenimo i to, osim brojnih pravosudnih policajaca, nalazio i policajac s pancirkom i automatskom puškom, a u publici su, među rodbinom okrivljenih, bila i dvojica krim-policajaca u civilu koji su sve budno pratili. Podsjetimo, osim Majstorovića, kao dio organizacije okrivljeni su još i Bosiljko Šakić (31), zvani Bosi, Jerko Malvasija (37), zvani Jere, Dino Stojanović (41), Luka Buzdovačić (38), zvani Sken, te Ivan Šunjić (33) i Hrvoje Miljak (35), zvani Castro.

“Što ste po zanimanju”, pitao je sudac Melvana.

“Učenik”, odgovorio je ovaj.

“Koje škole?”, uzvratio je sudac pitanjem. Kad se razjasnilo da Melvan ima samo završenu osnovnu školu, postavilo se pitanje je li u srodstvu s nekim od okrivljenih s obzirom da je Šunjić prije kazao da su rođaci “u drugom kolinu”.

“Hmm…. teško je to znati jesmo li u srodstvu ili ne”, odgovorio je Melvan tražeći isključenje javnosti sa suđenja jer će on “sebe ovim iskazom eliminirati”. Kad mu je sudac Mešin odbio to i kazao mu da se odluči hoće li dati iskaz ili ne, Melvan je progunđao: “Vidim ja da je vama u interesu da ja odem…”, a nakon što je ponovno upozoren, počeo je vikati: “Šta se ti dereš na mene, nemaš se pravo derati…” Napetu situaciju sudac Mešin je ipak nekako smirio pa je Melvan počeo govoriti.

Điđiju opremao vilu

Dogovori oko ubojstava, po Melvanu, događali su se u njemačkom gradu Metzingeru, gdje je Melvan završio nakon bijega kad je u centru Splita krajem lipnja 2019. godine nožem izbo Vedrana Marendića, zvanog Sarun, koji je nekoliko dana poslije umro u bolnici. Melvan je za to ubojstvo osuđen pravomoćno na 19 godina zatvora, a u svom je vrlo opširnom iskazu tvrdio da mu je kvalifikaciju ubojstva iz koristoljublja namjestio baš Majstorović, s kojim je, preko djece, u kumskoj vezi.

Kazao je da je u ožuku 2019. godine krenuo s Majstorovićem u posao s drogom i da mu je ovaj jednom prilikom, preko jednog čovjeka koji je Điđiju opremao vilu na Čivou, poslao “dva kila spida i kil MDMA”. Nadugo i naširoko govorio je o okolnostima ubojstva Saruna te kako je nakon toga završio u stanu na Kili, kamo ga je odveo Malvasija. Tamo je došao Majstorović, koji mu je rekao da su ga svjedoci vidjeli da “sam izboja čovika i da moram za BiH i Njemačku”. Nakon što je završio u Njemačkoj, tražio je od kuma da ga prebaci u BiH, a ovaj je rekao da to ne može tada organizirati.

50+250+70 tisuća eura

“Već smo prije nas dva pričali o tome da on skuplja ekipu za pljačku nekog Šaloma di bi ja triba dobit 250 iljada eura. Govorija je nešto za Kiću (nije razjasnio tko je to – op.a.) u smislu da on ne ostavlja žive svjedoke, a to me malo zabrinilo jer sam i ja tu svjedok.”

“Nisam zna koliko je ozbiljan, ali sam to ostavija otvoreno. Krajem srpnja me je Šakić odveza u Frankfurt, u jedan hotel di je nakon tri dana doša Majstorović. Reka mi je tad da ću dobiti još 50 iljada eura ako riješim T.M.-a plus onih 250 iljada za “operaciju Šalom” i još 70 iljada eura ako u Splitu ubijem Čubu i Bekavca.”

“Sve sam to posli reka mojoj ženi. Nabavija mi je, a ja sam platija dvi iljade eura, lažnu putovnicu i vozačku dozvolu na ime Dinko Nikolić. E, al’ ja sam se onda jedne večeri potuka s Turcima u nekom lokalu i završija sam u policiji di su mi uzeli te papire, pola kutije Marlbora, iljadu eura i kriptirani mobitel koji mi je prije Majstorović da i onda su me pustili na slobodu”, kaže.

“Tada, jer mi je provaljen identitet, ja kao Killer nestajem iz priče”, kazao je Melvan, dodajući da je potom s novim lažnim identitetom na ime Domagoj Budak otišao u Španjolsku krajem kolovoza.

U prosincu te godine dogovarao je da se preda hrvatskoj policiji, no to se otegnulo do siječnja 2020. godine

“Komunikacija s Majstorovićem se zaoštrila, boja sam se za svoj život i život moje obitelji. Čak sam pustio lažnu priču da je Majstoroviću glava ucijenjena na 75 tisuća eura, a on je tražija da mu kažem tko je to naručija. Reka sam mu i da netko nudi 12 iljada eura da ga “poštrapam” po nogama, a da onda on to sam napravi pa da podilimo pare.

Poludija je na to, a ja sam ostavija dojam da želim u BiH jer se on raspitiva po Španjolskoj di sam. Kad sam doša u zatvor, Malvasija je pritija da će ubit mene u zatvoru i da će ubit moju ženu i dicu. Ovo govorim jer se nadan da će netko poduzeti nešto da se moja obitelj zaštiti, ne znam tko, ima neki državni aparat valjda”, nastavio je.

Ove moje tvrdnje su javna tajna na splitskom asfaltu, a i ove osobe koje sam trebao ubiti znaju za to – rekao je Melvan. Na pitanje USKOK-a tko su Čuba i Bekavac, kazao je da su to Marko Bekavac, kojeg osobno zna, te Josip Čubelić, za kojeg zna iz medija.

Zaštita obitelji

“Jeste li i koliko kaznenih djela počinili nakon ubojstva Saruna?”, pitao je Majstorović.

“Jesan, ova dva krivotvorenja papira”, odgovorio je.

“A neko drugo ubojstvo?”, nastavio je Điđi.

“Kako ću počiniti ako su ti ljudi živi, Isusa ti draga”, odbrusio je Melvan.

“Kako mislite osigurati vašu djecu, kao što ste rekli? Od čega ih triba zaštititi?”, pitao je Majstorović, na što je Melvan rekao: “Kume, po mojim vlaškim parametrima, ti si ka kum moje dice bija iznad moje žene…”

Nastala je potom buka i vika, a sudac je zaključio svjedočenje i dao znak da se Melvana izvede iz sudnice. Suđenje se nastavlja u ožujku.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar