KRŠENJE UGOVORA: Kineske tvrtke varale tijekom izgradnje dionica autoputa u FBiH

KRŠENJE UGOVORA: Kineske tvrtke varale tijekom izgradnje dionica autoputa u FBiH

Do trenutka očitovanja nadzornog inženjera, a to je bilo 12. svibnja, eklatantno su probijeni rokovi za završetak gradnje mosta Počitelj i to za 218 dana. Izabrane tvrtke Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group dale su trećoj tvrtki (iz BiH) da radi rasponsku konstrukciju mosta Počitelj. China Gezhouba Group Co. LTD dostavila je lažnu dokumentaciju.

Fokus.ba došao je u posjed službene dokumentacije iz Autocesta FBiH o tome kako su kineske tvrtke u proteklom razdoblju varale tijekom izgradnje pojedinih dionica autoputa na području FBiH, odnosno tijekom prijava na tendere. Konkretno riječ je o kompanijama Sinohydro Corporation Limited, Powerchina Roadbridge Group Co. te China Gezhouba Group Co. LTD. Sve su već od ranije poznate po korupcijskim aferama, prevarama i neispunjavanju ugovora na globalnom nivou.

Navedene tvrtke su u proteklom razdoblju bile izabrani kao izvođači radova na dionicama autoputa Počitelj – Zvirovići (most Počitelj), te su bili kandidati na tenderu za dionice Medakovo – Ozmice i tunel Prenj.

Što stoji u rješenjima?

Prema rješenjima Autocesta FBiH od 16. svibnja do kojih je došao Fokus.ba dvije kineske kompanije s kojima je ranije potpisan ugovor o izgradnji mosta Počitelj na poddionici Počitelj-Zvirovići diskvalificirane su na razdoblje od dvije godine, jer su kršile ugovor.

Radi se o tvrtkama Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. Ove tvrtke su bile sastavni dio konzorcija, zajedno s azerbejdžanskom tvrtkom Azvirt Limited Liability Company, s kojim je u lipnju 2019. godine potpisan ugovor za izgradnju mosta Počitelj vrijedan 54.942.837 KM odnosno 28.114.889 eura (bez PDV-a).

Četiri godine kasnije, kako je navedeno u rješenju Autocesta FBiH, utvrđeno je da su Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd flagrantno kršile ugovor tako da radove na rasponskoj konstrukciji mosta nisu izvodile one već je to činio podizvođač odnosno tvrtka Hering iz Širokog Brijega, što se, istaknuto je, ni u kojem slučaju nije smjelo dogoditi.

Kako je obrazloženo u rješenju, u posebnim uvjetima potpisanog ugovora navedeno je da je izvođaču zabranjeno podugovarati radove na rasponskoj konstrukciji mosta, dok, s druge strane, podizvođač radova može izvoditi radove samo do maksimalne vrijednosti 15 posto Ugovora. U ovom slučaju, konstatirano je, vrijednost podugovorenih radova bila je puno veća od 15 posto.

Naime, 10. svibnja Autoceste FBiH su se obratile nadzornom inženjeru iz tvrtke IRD Engineering S.r.l. – Italija koji je potvrdio da je radove na rasponskoj konstrukciji mosta Počitelj u potpunosti izvodio Hering, a da od investitora (Autocesta FBiH) za tako nešto nije izdano odobrenje.

Komentar iz Heringa

Direktor tvrtke Hering Ladislav Bevanda kratko je za Fokus izjavio kako nemaju ni direktne ni indirektne kontakte s Autocestama FBiH te da o tome ne zna ništa.

”To je, ako je, uostalom najmanja šteta koju ljudi iz Autocesta FBiH rade”, kratko je prokomentirao Bevanda.

Također, do trenutka očitovanja nadzornog inženjera, a to je bilo 12. svibnja, eklatantno su probijeni rokovi za završetak gradnje mosta Počitelj i to za 218 dana, budući da je sve, prema ugovoru, trebalo biti završeno 6. listopada 2022. godine.

Inače, tek je 6. srpnja ove godine završeno spajanje rasponske konstrukcije mosta Počitelj, dok kompletni radovi na ovom objektu odnosno poddionici autoputa još nisu okončani.

U rješenju Autocesta, kada je riječ o diskvalifikaciji kineskih tvrtki Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd stoji da ona predstavlja zabranu sudjelovanja na svim tenderima i bilo kakvim drugim poslovima u kojima su Autoceste FBiH investitor i to u razdoblju od dvije godine, ne uzimajući u obzir tekuće ugovore za građenje.

Zbog određenih nejasnoća ovog rješenja, odnosno otvorenih pitanja poput što će dalje biti s gradnjom ove poddionice jer su eliminirana dva od tri izvođača radova, obratili smo se Autocestama.

Kada je riječ o mostu Počitelj, kako su za Fokus naveli iz ovog javnog poduzeća, u tijeku je neometano izvođenje radova na osnovu zaključenog ugovora koji je još uvijek aktivan.

Naveli su da provode sve mjere zaštite u skladu s ugovorenim odredbama. Nakon završnog spajanja rasponske konstrukcije mosta, kako su istaknuli, u tijeku su pripremni radovi na izradi hidroizolacije mosta, odvodnje, kolovozne konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde i drugi radovi.

Novac iz EU

No, dodatnu težinu ovom problemu daje i to da se izgradnja poddionice Počitelj-Zvirovići financira i iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Uzimajući u obzir da se radi o novcu EU čija implementacija se strogo nadgleda, evidentno je da je odluka Autocesta FBiH rezultat reakcije institucija EU.

Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd su kompanije koje se već nalaze na crnim listama Svjetske banke i Afričke razvojne banke zbog korupcije i prevara. Međutim, to nije spriječilo gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića, kako je nedavno objavio Inforadar da s njima potpiše Memorandum o suradnji vezan za izgradnju tunela kroz Trebević koji bi povezivao Istočno Sarajevo s Palama.

Treća tvrtka koja je diskvalificirana, kada je riječ o poslovima Autocesta FBiH, je China Gezhouba Group Co. Ltd.

Zajedno s njom diskvalificirana je i turska tvrtka Ozaltin lnsaat Ticaret ve Sanayi Anonim Sirketi. Prema rješenju koje je u posjedu Fokusa, obje tvrtke su dostavile lažnu dokumentaciju tijekom prijave na prošlogodišnji tender za izgradnju dionice Medakovo-Ozimice kao i tunela Prenj.

”Za postupak nabavke Medakovo-Ozimice u formi i potvrdi navedeno je da kompanija China Gezhouba Group Co. Ltd sudjelovala s 50% u Joint Venture, kao partner, dok je u formi za postupak nabavke izgradnje Tunela Prenj za isti projekt navedeno da je kompanija bila jedini izvođač radova na predmetnom projektu. Uvidom u dostavljene potvrde i izvod iz ugovora, te prijevodom istih od sudskog tumača za kineski jezik konstatirano da prema dostavljenom Ugovoru, China Gezhouba Group Co., Ltd.  uopće nije bila član Joint Ventura, već China Gezhouba Group Fifth Engineering Co. Ltd., dok prema potvrdi o uspješnoj realizaciji ugovora, Joint Venture partner nije bila niti China Gezhouba Group Co. Ltd., niti China Gezhouba Group Fifth Engineering Co. Ltd, već treća kompanija China Ge zhouba Group Road and Bridge Engineering Co. Ltd”, stoji u rješenju Autocesta FBiH.

Turske kompanije

Kada je riječ o turskoj kompaniji, utvrđeno je da suprotno njenim navodima u tenderskoj dokumentaciji nije završila projekt u Turskoj “Giresun Ayr. – Dereli – Sebinkarahisar Susehri Ayr. Motonvay” niti su bili točni navodi o tom projektu, a što je potvrdila Generalna direkcija autocesta u Turskoj.

U konačnici je 9. ožujka ove godine, ugovor o izgradnji dionice Medakovo-Ozmice potpisan s drugom turskom kompanijom Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. vrijedan 361,7 milijuna eura (bez PDV-a).

Budući da i u financiranju ove dionice značajno sudjeluje EU, Autoceste FBiH su se pozvale na pravilnike Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

Inače, China Gezhouba Group Co. Ltd dio je konglomerata tvrtki u kojem je i China Gezhouba Group Corporation (CGGC) a s kojom je Vlada RS još 2016. potpisala ugovor za izgradnju Hidroelektrane Dabar, projekta vrijednog 131 milijuna KM koji još uvijek nije realiziran.

Također, dio je i konzorcija za izgradnju već propalog projekta Bloka 7 Termoelektrane Tuzla o čemu je detaljno pisao Fokus.

Putem službenog e-maila Fokus se obratio svim navedenim kineskim kompanijama za komentar, no do zaključenja ovog teksta ga nisu dobili.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar