• KUD NAM TEKU TEKUĆI TRANSFERI?: Postavili smo pitanje teško milijune maraka
  • KUD NAM TEKU TEKUĆI TRANSFERI?: Postavili smo pitanje teško milijune maraka
  • KUD NAM TEKU TEKUĆI TRANSFERI?: Postavili smo pitanje teško milijune maraka

KUD NAM TEKU TEKUĆI TRANSFERI?: Postavili smo pitanje teško milijune maraka

Prijedlog proračuna HNŽ-a za 2023., financijski planovi izvanproračunskih fondova i zavoda našli su se na današnjoj sjednici Skupštine HNŽ (ZZO, Služba za zapošljavanje, Fond za zaštitu okoliša). 

Proračun je, tvrde Džafer Alić (SDA) i Tomislav Martinović (HDZ) razvojni, socijalno osjetljiv i za pohvaliti, što svakako bumo videli.

“Bit će dobar odgovor za 2023., u službi građana, razvoja i svih potreba HNŽ-a”, hvalio ga je Alić, koji je usputno novinarima kazao da više nije na čelu upravnog vijeća ZZO-a, navevši da mu to nije spojivo s novim angažmanom, a što smo i pisali. Podsjetimo, Džafer Alić, 2019. izabran za predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Mostar na mandatno razdoblje od četiri godine. Početkom prošle godine imenovan je u Upravno vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, a ima i još dodatnih članstava, a zapala ga i vlast.

No, vratimo se proračunima i financijskim planovima

Pred zastupnicima je bio i financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a, na čelu s Nikom Marušićem, kojem su pod stavkom tekući transferi za 2023. navedena četiri milijuna maraka.

Na naš upit jesu li zastupnici, ali i cjelokupna javnost upućena što se nalazi u “tekućim transferima”, budući da primjerice Fond za zaštitu okoliša, na čelu s Nikom Marušićem ima u financijskom planu 4 milijuna maraka tekućih transfera, te hoće li Vlada svoje transfere transparentnije transferirati u budućnosti, na što ih upozoravaju i revizori, Alić je kazao da “svi ti transferi proračuna budu kroz određene pozive obznanjeni i budu izloženi sudu javnosti kako se implementiraju te stavke”.

“Svakako da uvijek postoji određeno mišljenje na koji način bi trebalo, a na koji ne bi. Mi mislimo da su tekući transferi kroz javne pozive najbolja i najtransparentnija stvar koja bi trebala da se radi, da se implementira i mislim da takav prijedlog od nas uvijek ide Vladi da se na takav način rješavaju stvari”, kazao je Alić.

Inače, Vlada HNŽ tvrtki direktora svog fonda dodjeljivala je sredstva iz interventnih sredstava, a tekući transferi se, kako su potvrdili i revizori ne dijele u skladu sa zakonom. To bi se moglo mijenjati, premda ne vjerujemo dok ne vidimo. 

“Taj dio ćemo imati priliku vidjeti u 2023., na koji način će se vlada odlučiti da implementira takve stavke”, kazao je Alić dodavši kako smatra da se to treba mijenjati. “Moramo težiti da to bude idealno koliko može biti, to je obaveza svih nas”, zaključio je.

HRS-ova zastupnica Vesna Šunjić istaknula je da su zastupnici na sjednici na kojoj trebaju usvajati financijske dokumente došli bez obrazloženja proračuna

“Obrazloženje je dokument koji ide uz proračun jer se trebaju sve ove stavke jasno označiti, tako da kad čitate dokument ne morate biti neki ekspert što koja stavka znači. Mi to obrazloženje još uvijek nismo dobili, a obrazloženje nacrta smo dobili prošli put na svojim stolovima. To je neprihvatljivo i nije u skladu sa zakonom. Što se tiče proračuna, na prošloj sjednici je jasno rečeno da se u proračunu ne mogu nalaziti udruge građana, nego da svi ti transferi koji idu udrugama i ustanovama kojima Vlada nije osnivač trebaju ići putem javnih poziva, u skladu s jasno definiranom metodologijom i kriterijima”, kazala je Šunjić. 

Dodala je da u tom kontekstu nije ispoštovano ono što je ured za reviziju institucija Federacije napisao, te i dalje imamo transfere raznim udruženjima i ustanovama kojima Vlada nije osnivač.

Izvor: Hercegovina Info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar