Kupio kuću u Trogiru i našao neprocjenjivo skriveno blago

Kupio kuću u Trogiru i našao neprocjenjivo skriveno blago

STROP ČUVAO TAJNU Novi vlasnik iz Mađarske je krenuo obnavljati palaču Barbieri. Kada su konzervatori pomaknuli grede na stropu, nisu mogli vjerovati svojim očima…

Tijekom rekonstrukcije palače Barbieri u Trogiru pronađeni su predmeti te slike među stropnim gredama neprocjenjive vrijednosti. Naime, vlasnik ovog dijela palače, Tamas Veress Aron, Mađar s austrijskom adresom tijekom rekonstrukcije je angažirao stručnjake, a upravo zahvaljujući tome vrijedni predmeti su pronađeni i spašeni.

foto: eLABORO

Riječ je o ukupno devet slika malenog formata koje se nalaze među gredama u salonu u prizemlju, dok je jedna nešto veća u spavaćoj sobi na prvom katu. Prema prvim procjenama, slike datiraju iz 15. stoljeća.

Radove na čišćenju slojeva i slojeva žbuke te boje dobila je splitska tvrtka eLABORO, inače specijalizirana za konzervatorske i restauratorske usluge. Radovi su počeli još u ožujku.

Nakon što su skinuli silne slojeve i došli do dasaka, uočili su da se ispod nalazi boja, a pažljivim čišćenjem otkrili su vrijedne slike.

foto: eLABORO

Ispod dasaka pronašli su naočale, pečatnjak, novčiće, fragmente pisama, kocku od slonovače i komadić keramike. Naočale su, prema prvim procjenama, iz 16. stoljeća, novčići su venecijanski, iz 17. stoljeća.

foto: eLABORO
foto: eLABORO

Što se tiče samih slika, one tek trebaju proći detaljnu analizu, baš kao i drvo. To bi trebalo pomoći u otkrivanju točne starosti otkrivenog kao što se tek trebaju utvrditi motivi sa slika.

foto: eLABORO
24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar