Kupio stan od psihičkog bolesnika koji je ležao na njegovom odjelu

Kupio stan od psihičkog bolesnika koji je ležao na njegovom odjelu

Nakon što smo ranije pisali kako stanari u Ulici Mile Budaka u Mostaru strahuju zbog susjeda koji je skinuo prozore iz potkrovlja zbog njihovih odnosa te im svaka nova kiša donosi ogromne probleme, otvorila se još jedna tema.

Obitelj i susjedi tvrde, a angažiran je i odvjetnik, da Ivo Jerković, novi vlasnik stana i njihov novi susjed, zapravo nikada nije platio stan pokojnom Josipu Žuri, koji je godinama bio psihički bolesnik, te se u više navrata liječio u Klinici za psihijatriju

Da stvar bude složenija, navedeni Jerković je u to vrijeme radio kao djelatnik na Klinici za psihijatriju. Obitelj i susjedi pokojnika koji su ga poznavali dugi niz godina ne mogu vjerovati da je netko bio sposoban s osobom narušenog mentalnog zdravlja sklapati bilo kakav ugovor, a kamoli kupoprodajni.

“Naši problemi s novim susjedom počinju prije par godina. Pok. Žura je još bio živ kada smo čuli od susjeda kako Žura priča da ga je Jerković natjerao da mu prepiše stan i za to mu dao samo par stotina maraka. Znate, ja sam Žuru u 80-tima spasio od samoubojstva, on je dugo bio psihički bolestan, ali nikad nije pravio probleme, bio je jako dobroćudan i povučen. Povremeno bi u teškim psihičkim stanjima znao galamiti s prozora, ali to mu nitko od susjeda nikada nije uzimao za zlo, a on nikada ni mrava ne bi zgazio. I onda u trenucima teškog stanja, nađe se neki nečovjek da iskoristi jadnog i bolesnog čovjeka. Tko zna kako ga je naveo na takvo što? Kako netko može reći da je legalno kupio stan od psihičkog bolesnika?”, komentira susjed pok. Žure Marko Letica.

Kupoprodajni ugovor je potpisan 11. kolovoza 2017. godine, no Josip Žura kao psihički bolesnik neposredno prije toga više puta je bio hospitaliziran u psihijatrijskoj ustanovi

Prvi put 13. lipnja, dakle dva mjeseca prije kupovine, hospitaliziran je u pratnji Hitne i policijskog službenika zbog pogoršanja psihičkog stanja koje je nastupilo u vidu ushodanosti, nemira i dezorganiziranog ponašanja. Navedeni Žura se vodio kao kronični duševni bolesnik od 1977. godine i od tada je redovno u psihijatrijskom tretmanu i ovo mu je bila peta hospitalizacija.

Drugi put u ovom razdoblju je hospitaliziran 9. studenog kada je došao u pratnji rođaka zbog vidnog pogoršanja psihičkog stanja. Opet se radilo o učestalim nemirima i dezorijentiranosti, a ni susjedi ga nisu mogli ne primijetiti budući da je pojačano hodao po susjedstvu, galamio i uznemiravao susjede koji mu to nikad nisu zamjerili jer su višegodišnji susjedi i bili su upoznati s njegovim stanjem.

Zelenaški ugovor koji je produkt pokojnikove lakomislenosti

Pokojnik, a i oštećeni po navodima obitelji i susjeda, živio je sam od svoje mirovine, a o njemu se brinuo dalji rođak i živio je u teškoj financijskoj i socijalnoj situaciji. Obitelj će putem suda tražiti svoja vlasnička prava budući da smatraju kako njihov član obitelji nije mogao biti poslovno sposoban prodati stan u takvom psihičkom stanju.

Sporna je i prodajna cijena stana, iako obitelj tvrdi da Žura nije nikad ni dobio novac, budući da je stan od 46 kvadrata u centru grada prodan za 30.000 maraka što je po kvadratu cijena 652 marke, dok su se u to vrijeme cijene stanova u starogradnji kretale i do 1800 maraka.

Obitelj tvrdi da se radi zapravo o zelenaškom ugovoru koji je produkt pokojnikove lakomislenosti i ovisnosti koji su produkt kronične psihičke bolesti i da unatoč preniskoj utvrđenoj kupoprodajnoj cijeni stana, Jerković nikada nije isplatio iznos u vrijednosti od 30.000 maraka te da nema nikakvu potvrdu o uplati ili predanom novcu.

Tvrdi da ga nitko nije tužio

Obitelj je bitku odlučila voditi pravosudnim putem te hoće ugovor o prodaji stana sklopljen kod odvjetnika Jurice Muse iz 2017. godine poništiti, odnosno učiniti ga pravno ništavnim te stan vratiti u svoje vlasništvo.

Jerković tvrdi da je sve čisto i da nema ništa sporno. “Imam dokaze da je stan kupljen normalno kako treba biti kupljen, ne znam ja što ja imam njima dokazivati. Tko su oni da ja njima išta dokazujem? Zato postoji SIPA, policija, tužiteljstvo i oni kojih se to tiče. To što su ti susjedi na granici neke staračke dimenzije, ne znam kako bih pričao jasnije”, rekao nam je Ivo Jerković, novi vlasnik stana.

Iako tužba protiv Jerkovića postoji, te je na istu slao i odgovor, on tvrdi da ga nitko nije tužio.  “To ja prvi put čujem od vas. Ode se fino i provjeri tko je vlasnik stana u Mile Budaka 71, to je sekunda posla”, tvrdi on. Naknadno je pozivao i tražio našeg novinara da istraži nestalo stepenište, koje su, kako on tvrdi Letice zauzele. Letice pak tvrde da to nije točno, a da se sve događa jer ne žele pristati na nadogradnju zgrade pa ih ucjenjuje tužbom za stepenice. Jerkovićeva provstupanjska tužba za stepenice je odbijena, a kasnije također i na žalbenom postupku kao neosnovana.

“Žura je preminuo, a Jerković počeo povećavati pritisak. Obzirom da ja nisam htio razgovarati o proširenjima, rekao sam da se javi našem odvjetniku. Ubrzo dobivamo i službeni dopis gdje on preko svoje odvjetnice jasno traži da mu se dozvoli dodavanje kata s potkrovljem kako bi od postojećih 46 kvadrata dobio 150 kvadrata. Uz dopis dobivamo i nacrt kako će nadogradnja izgledati kao i rok do kada “moramo pristati” inače on podiže tužbu protiv nas za nekakvo nelegalno proširenje. Tada saznajemo kako stan čiji sam vlasnik, a kojeg je Rudnik 1983. godine proširio sa 6 kvadrata izmještanjem stepeništa, nema upisanih tih 6 kvadrata u katastarsku česticu. On ovo koristi kao sredstvo prisile prema nama te nas praktično ucjenjuje da ili pristanemo na njegovu nadogradnju ili će tražiti povrat stepeništa na prethodno stanje (prije 1983. godine). Ja imam sve dokaze da je to napravio Rudnik 1983. godine, uz pristanak mog pokojnog oca koji je bio nositelj stanarskog prava tada, pa jednostavno ne odgovaram na ucjene”, kaže Letica.

U cijeli slučaj uključeno je i više odvjetničkih ureda, a podnesena je i kaznena prijava. U konačnici, cijela će priča imati sudski epilog.

Autor: M. Jurić

Izvor: hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing