Kutija cigareta na dan skraćuje život za 5, a čaša alkohola više od 6 sati!

Kutija cigareta na dan skraćuje život za 5, a čaša alkohola više od 6 sati!

Prema novoj studiji, zna se da svaka cigareta skrati život za gotovo 14 minuta, jedna čaša alkoholnog pića na dan uzima više od šest sati, a doza kokaina pet sati života. Da podatke treba shvatiti ozbiljno, potvrđuju i hrvatski liječnici.

"Čaša alkohola na dan uzima nekoliko sati, a zapravo ono nekoliko pića kod ljudi koji su malo skloni alkoholu, njima barem jedan dan. To se isto tiče cigareta, jedna do dvije kutije cigareta", kazao je Darko Breitenfeld, psihijatar alkoholog.

Osoba, koja je počela pušiti u osamnaestoj i puši kutiju na dan, prema istim podacima neće doživjeti sedamdesetu, odnosno u prosjeku će si skratiti život za cijelo desetljeće.

Alkohol je još opasniji. Bez obzira na to je li riječ o vinu, pivu ili žestokom piću, dvije čaše na dan znače dva desetljeća života manje.

"Kronični alkoholičar živi puno prekratko, puno kraće od pušača, a to znači da živi nešto više od pedeset godina", naglasio je Breitenfeld.

Najteže ovisnosti najviše skraćuju život – uzimanje kokaina, heroina i metamfetamina na dnevnoj bazi ubija ljude već u tridesetima.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar