Lagana hrana, prirodni sokovi …

Lagana hrana, prirodni sokovi …

Svakim danom je sve toplije, a iako nam se tijelo polako priviklo na visoke temperature, na plus 30 se nikad nećemo osjećati sasvim ugodno. Evo nekoliko pravila koja vam mogu pomoći na ispravan se način osvježiti:

1. Izbjegavajte jako hladna i vruća pića
Dnevno biste trebali popiti barem tri litre tekućine. Dobar izbor su prirodne limunade, mineralna i obična voda. Ipak, obratite pozornost na to da pića nisu previše hladna kako tijelo ne bi osjetilo potrebu za dodatnim zagrijavanjem, a znojenje će pojačati i jako vruća pića.

2. Čuvajte svoju bebu
Zvuči kao najnormalnija stvar na svijetu, ali još uvijek postoje roditelji koji svoju djecu pretjerano izlažu suncu. Bebama i u hladu treba visoki zaštitni UV faktor!

3. Klima u automobilu
Razlika između vanjske temperature i one u automobilu ne bi smjela biti veća od šest stupnjeva. Ako automobile rashladite na još niže temperature, možete dobiti probleme s tlakom, ukočenim mišićima ili prehladama.

4. Slane grickalice
Grickalice s većim udjelom soli tijelu vraćaju znojenjem izgubljenu sol. Inače, tijekom vrućih dana trebamo jesti lakšu hranu te puno voća i povrća.

5. Vrtoglavica
Ako vas muči vrtoglavica, podlaktice uronite u hladnu vodu ili dignite noge u zrak te stavite hladne obloge na vrat i čelo.

6. Jutarnje trčanje
Ljubitelji sportskih aktivnosti trebali bi se ograničiti na rane jutarnje ili kasne večernje sate. Idealno je vrijeme između 5 – 7 ujutro.

Protiv vrućina borite se svježom hranom

Tijekom vrućih i sparnih dana ne jedemo istu hranu kao za vrijeme zime, jer neke namirnice tijelo hlade, a neke ga griju. Protiv velikih vrućina zato se treba boriti hranom koja je svježa, hladna, ali ne i ledena. Stručnjaci kažu kako je uvjerenje da će nas sladoled najbolje rashladiti zapravo veliki mit. Naime, sladoled slabi naše tijelo i ne pomaže u hlađenju, iako se to nama čini.

Zato je bolje dati prednost laganim jelima kao što su salate od povrća ili voća. Svakako treba izbjegavati teška i masna jela, a trebali bismo i manje jesti nego tijekom zimskih mjeseci. Od mesa je najbolje jesti ono koje će nas rashladiti, a to su jetrice, morski plodovi i školjke. Preporučuje se jesti manje govedine i svinjetine. Što se tiče mliječnih proizvoda, najbolji su svježi sir ili jogurt. Naravno, treba paziti da tijekom dana uzimamo i dovoljno tekućine, ali nisu sva pića dobra za vruće dane. Najbolji je lagani zeleni čaj, svježe iscijeđeni sokovi od voća i povrća ili svježe mlijeko. Dobro je, pak, smanjiti unos kave i crnog čaja koji će samo dodatno zagrijati tijelo.
dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar