• “LAKE TO LAKE”: Na ramsku regatu dolazi šest klubova i preko 150 mladih veslača
  • “LAKE TO LAKE”: Na ramsku regatu dolazi šest klubova i preko 150 mladih veslača
  • “LAKE TO LAKE”: Na ramsku regatu dolazi šest klubova i preko 150 mladih veslača
  • “LAKE TO LAKE”: Na ramsku regatu dolazi šest klubova i preko 150 mladih veslača
  • “LAKE TO LAKE”: Na ramsku regatu dolazi šest klubova i preko 150 mladih veslača
  • “LAKE TO LAKE”: Na ramsku regatu dolazi šest klubova i preko 150 mladih veslača
  • “LAKE TO LAKE”: Na ramsku regatu dolazi šest klubova i preko 150 mladih veslača

“LAKE TO LAKE”: Na ramsku regatu dolazi šest klubova i preko 150 mladih veslača

Ramsko jezero će još jednom ugostiti veslače iz regije na XI. izdanju regate Veslačkog centra “Rama” pod nazivom “Lake to lake”. Regata će se održati u nedjelju, 28. svibnja 2023. godine, s početkom u deset sati. 
U tijeku su posljednje pripreme u Veslačkom centru, a mladi veslači iz klubova “Rama” i “Ustirama” vježbaju na posljednjim pripremama prije regate.
Organizatori regate su Veslački centar “Rama” i Općina Prozor-Rama
Regata će se održati na zapadnoj strani ispod veslačkog hangara, a iz Veslačkog centra pozivaju sve da svojim prisustvom podrže veslanje u Rami, i to dva domaća kluba, Veslački klub “Rama” i Veslački klub “Ustirama”.
Ovogodišnji program regate trajat će dva dana, a za sve zainteresirane prvog će dana biti upriličeno predavanje “Primjeri planiranja treninga kroz život” profesora doktora Mladena Marinovića. Marinović je višegodišnji predsjednik Hrvatske veslačke i kajakaške reprezentacije, uspješnog kondicijskog trenera poznatih hrvatskih sportaša. Predavanje će biti održano u Domu kulture 27. svibnja s početkom u 19 sati.
Drugi dan preostaje natjecateljski dio koji će se održati od 10 sati na Ramskom jezeru, nakon čega će biti upriličena dodjela medalja i pehara za najuspješnije sportaše.
Povijest kluba

Veslački klub “Rama” je osnovan 2012. godine IPA projektom prekogranične suradnje između Hrvatske i BIH. Od osnutka kroz trenažni proces kluba prošlo je preko 200 veslača i veslačica. Trenutni broji 34 veslača.

Od osnutka Veslački klub “Rama” je sudjelovao na preko 150 veslačkih regata, tri puta je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim natjecanjima. 2018. godine veslači “Rame” su se okitili titulom državnih prvaka u Zagrebu-Jarun.

Veslači su u klub donijeli preko 200 medalja

Klubovi koji su nastupali na veslačkoj regati Lake to lake na Ramskom jezeru:

VK “Croatia”, VK “Zagreb”, VK “Marina Kaštela”, VK “Mornar”, VK “Neretvanski gusar”, VK “Pag”, VK “Gusar”.

U Ustirami je 2020. je osnovan i VK “Ustirama”. Dva puta je organizirana veslačka regata “Rama sprint” u Ustirami.

Klub broji 24 člana.

Projekti koje je klub realizirao

Klub je ukupno realizirao više od 30 projekata, vrijednosti preko 100 tisuća KM. Neki od uspješnih projekata su: Sport nas spaja!– USAID Pro-Budućnost, Dva naroda-jedan cilj!– USAID Pro-Budućnost, Upoznajmo našu BiH!– USAID Pro-Budućnost, Rama Lake Kayak&SUP Tour– Via Dinarica, Aktivni, zdravi, sretni!!!– UNDP ReLOaD2, Mladi za bolje sutra!– (u procesu implementacije) UNDP ReLOaD2 te Zaveslajmo zajedno!– Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ostale aktivnosti i projekti su: 11 regata “Lake to lake”, uređenje teretane na Šćitu, Snaga lokalnog, ponton za veslače, nabavka kombija i prikolice za prijevoz čamaca, obilježavanje Dana zaštite prirodne sredine, uvoz čamaca za potrebe klubova, tri Ljetne škole sporta, planinarenje na Idovac i Klečku stijenu itd.

Klubovi/pojedinci koji su se pripremali na Ramskom jezeru:

U-23 veslačka reprezentacija Australije, Damir Martin, hrvatski olimpijac i osvajač srebrene medalje na OI u Rio de Janeiru 2016., veslači VK “Croatia”, VK “Zagreb”, VK “Neretvanski gusar” i studenti Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Ciljevi

VK “Rama” je pred sobom zacrtao i neke dugoročne ciljeve, a to su osnivanje Veslačkog saveza Federacije BiH i predstavljanje BiH na međunarodnom nivou.

Klub zatim planirati rad i razvitak veslačkoga sporta na području djelovanja, organizirati i provoditi sustavni trening članova radi pripreme za natjecanja, podučavati i trenirati djecu i mlade, promicati i organizirati natjecanja, održavanje priredbi sportskog i zabavnog karaktera, radi populariziranja veslačkoga sporta kao i praćenje pitanja i potreba veslačkoga sporta i promicanja veslanja kao sporta.

VK “Rama” se kroz ranije spomenute projekte bavi upravo mladima, njihovom odrastanju u sportu, željom za radom i napredovanjem, pa iz kluba navode još nekoliko ciljeva: rad sa djecom i mladima, obrazovanje odraslih i djece u veslanju i u drugim sportskim aktivnostima, promovirati turizam i održivi sportski turizam te očuvati prirodne ljepota Rame i brinuti o zaštiti okoliša.

“Član kluba može postati svatko. U klubu imamo više sekcija, od početnika veslača, regatni pogon, članove tijela kluba, rekreativce i volontere. Za djecu koja žele veslati bitno je znanje plivanja i minimalna dob od osam godina da mogu početi s treninzima”, kaže predsjednik kluba Filip Šimunović.

Za upis u VK “Rama” roditelji djece koja se žele upisati u klub trebaju se s djetetom javiti u prostorije VK “Rama” na Šćitu, gdje će dobiti detaljne informacije o upisu i radu te ispuniti upisnicu u klub. Za sve informacije, klub je dostupan na mail-u [email protected].

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar