Laptopi će biti još tanji zahvaljujući novim ekranima na dodir

Laptopi će biti još tanji zahvaljujući novim ekranima na dodir

Samsung Display, proizvođač ekrana za mnoge kompanije, uključujući i matičnu kompaniju Samsung Electronics, najavio je da je počeo masovnu proizvodnju nove vrste OLED ekrana laptopa, osjetljivih na dodir, koje naziva On Cell Touch AMOLED (OCTA).

Ono što razlikuje ovu tehnologiju od prethodnih jeste to što su senzori dodira ugrađeni u sam panel, umjesto da se preko postojećeg panela lijepi tanak film koji može registrirati dodire prstom. Kako ne koristi film, koji je predstavljao 6 do 11 posto debljine ekrana, Samsung Display tvrdi da je OCTA tehnologija ekološki prihvatljivije rješenje nego što je to bio slučaj ranije, kao i da je značajno lakše i tanje.

OCTA ekrani za laptope će također podržavati brzinu osvježavanja od 120 Hz. Velike brzine osvježavanja već igraju ogromnu ulogu u autonomiji baterije, ali kako su novi paneli također AMOLED, nema sumnje da ćemo novu tehnologiju vidjeti u tanjim i lakšim laptopima, koji imaju manje prostora za veliku bateriju i ozbiljnije sustave hlađenja.

Samsung Display kaže da će paneli debitirati na najnovijoj Samsung seriji Galaxy Book laptopova, koja stiže u februaru i koja će biti “veoma prenosiva”. Očekuje se da će matična kompanija predstaviti na Unpacked događaju, zajedno sa Galaxy S23 telefonima.

MONDO

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing