Lavina usmrtila planinara na Prenju

Lavina usmrtila planinara na Prenju

Strašna tragedija dogodila se danas na Prenju, gdje je smrtno stradao Rade Šimić, pripadnik Oružanih snaga BiH, potporučnik i časnik za materijalno-financijske poslove i kontrolor u Oružanim snagama BiH.

 

Njega je zatrpala manja lavina, nakon koje je udario o stijenu i stradao. Rade je završio Ekonomski fakultet u Tuzli s najboljim prosjekom, bio je putopisac i planinar u slobodno vrijeme, osvojio je brojne vrhove svijeta…

“Upravo sam dobio informaciju da je uslijed udara od stijenu poginuo. Njegovo tijelo se nalazi na nepristupačnoj lokaciji. Apelujem na ministra sigurnosti Selmu Cikotića i ministra odbrane Sifeta Podžića da angažuju helikopter kako bismo tijelo što prije sklonili iz snijega. Na terenu su ekipe Gorske službe spašavanja, angažovana je i Civilna zaštita, radimo sve kako bismo što prije završili akciju”, rekao bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković.

 

Na terenu su pripadnici GSS-a Bosne i Hercegovine, a ostatak spasilačkih ekipa iz više GSS stanica FBiH se kreću prema mjestu uspona sa dodatnom opremom. U pripravnosti su ostali članovi iz svih stanica koji sačinjavanju spasilačke ekipe GSS-a BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar