Lažne diplome otkrivene kod medicinskih radnika, s njima se zapošljavalo i u Mostaru

Lažne diplome otkrivene kod medicinskih radnika, s njima se zapošljavalo i u Mostaru

Tužiteljstvu Županije Sarajevo prošlog mjeseca podneseno je više izvještaja o počinjenim kaznenim djelima, a koja se odnose na krivotvorenje isprava u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Županije Sarajevo. 

Kako saznaje Fokus, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Županija Sarajevo utvrdila je da čak šest uposlenika Doma zdravlja ŽS imaju lažne diplome, te je dokumentirao ove predmete i uputio ih Tužilaštvu Kantona Sarajevo na daljnje procesuiranje.

Osim što je zabrinjavajuće da medicinski radnici s lažnim diplomama obavljaju ovaj posao koji bi trebao biti častan te da su, praktično, podvalom došli na pozicije na kojima su u neposrednom kontaktu s pacijentima, kako smo dodatno uspjeli saznati, svih šest zaposlenika Doma zdravlja pribavili su navedene diplome iz jedne te iste škole.

Riječ je o Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli, a diplome su o završenoj srednjoj stručnoj spremi.

Lažne diplome u Brčko Distriktu

Glasnogovornica Tužiteljstva ŽS Azra Bavčić potvrdila je za Fokus da su zaprimljene navedene prijave te da se po njima postupa. Kao što je to bio slučaj i s ranijim prijavama Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom ŽS po ovom, ali i drugim pitanjima.

Navedena srednja škola u Tuzli, prema istraživanju koje smo proveli, u više navrata je obuhvaćena u izvještajima o počinjenim krivičnim prijavama, zatim u optužnicama kao i presudama kao ustanova čije su lažne diplome pribavljali pojedinci i jedna je od nekoliko obrazovnih ustanova za koje se uvijek iznova vežu određeni slučajevi krivotvorenja diploma.

Prema informacijama koje smo dobili u Uredu za borbu protiv korupcije ŽS, ranije su utvrdili pet slučajeva u kojima diplome stečene u navedenoj školi nisu bile vjerodostojne. S novih šest slučajeva to je ukupno 11, koliko je ustanovljeno radom Ureda za borbu protiv korupcije. Obratili smo se službenim mailom ovoj školi za komentar, no odgovor nismo dobili.

Pojavljuju se u niz drugih istraga

Međutim, Mješovita srednja saobraćajna škola u Tuzli spominjana je i u istragama drugih institucija u kontekstu lažnih diploma, jednako kao i Mješovita srednja saobraćajna škola u Sarajevu.

Tako je pravosuđe Brčko Distrikta 2015. procesuiralo 54-godišnjaka koji se teretio da je nabavljao i prodavao krivotvorene srednjoškolske diplome Brčacima. Među njima su bile i diplome JU Mješovite srednje saobraćajne škole u Tuzli.

Dvije godine ranije procesuiran je čak 21 zaposlenik u Vladi Brčko Distrikta za koje je utvrđeno da su imali falsificirane diplome. Neke od navedenih osoba su imale i falsificirane diplome Mješovite srednje saobraćajne škole u Tuzli.

Lažnu diplomu imao i Mostarac

Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije je 11. travnja ove godine podiglo optužnicu protiv H. B. (1979) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo – krivotvorenje isprave.

On se tereti da je 14. travnja 2021. godine u Mostaru, prilikom prijave na Javni poziv za prijem namještenika na radno mjesto – viši referent VKV automehaničar u Odjelu prometne tehnike naoružanja i tehničke zaštite MUP-a HNŽ Mostar, predao ovjerenu kopiju lažne diplome izdate od Mješovite srednje saobraćajne škole u Sarajevu i na to radno mjesto je i izabran. Nakon provjere, utvrđeno je da mu ta škola nije izdala navedenu diplomu.

Najviše krivotvorenih diploma, kada je riječ o ŽS, utvrđeno je u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću “RAD” d.o.o. Sarajevo (23), GRAS-u (14), Vodovodu (9), Sarajevo-šumama (8).

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar