Lenta je stavljena – Čemu više znanost?

Lenta je stavljena – Čemu više znanost?

Nakon što je prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu sredinom svibnja na ovogodišnjoj dodjeli 17. Večernjakovog pečata – izbora osoba koje su obilježile proteklu godinu u BiH – dobio ovo priznanje u kategoriji ‘Znanost’, Sveučilište u Zagrebu, na čelu s rektorom Sveučilišta prof. dr. sc. Damirom Borasom, dodijelilo je počasni doktorat hrvatskom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ-a BiH akademiku Draganu Čoviću. Svečanosti su nazočili dužnosnici HDZ-a BiH, izvršne i zakonodavne vlasti svih razina kao i hrvatski premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner i drugi.

 
Počasni doktorat  dodijeljen mu je na temelju izvješća Stručnoga povjerenstva za dodjelu počasnoga doktorata, u kojem se navodi kako akademik Čović neprijeporno zaslužuje  i ispunjava uvjete za dodjelu počasnoga doktorata (honoris causa) zbog doprinosa jačanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, očuvanja hrvatskoga identiteta, promicanja demokratskih vrijednosti i afirmacije hrvatske obrazovne, znanstvene i kulturne baštine u Europi i svijetu.

Nakon što ga je rektor proglasio počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, akademik Čović se upisao u Knjigu počasnih doktora, te prigodnim govorom obratio uzvanicima.

Kazao je, između ostalog, kako će mu ovaj počasni doktorat, koji za njega predstavlja neponovljivu čast, poslužiti kao dodatno osnaženje da primarno služi čovjeku, te će svoje znanje i iskustvo bezrezervno i predano staviti u funkciju takve misije.

Na kraju svoga obraćanja, akademik Čović se zahvalio svojoj obitelji, prijateljima, suradnicima i svima onima koji su mu pružili potporu svih proteklih godina.

“Neka mi dragi Bog pomogne da sve što radim, radim za dobro čovjeka!”, izjavio je čelnik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu.

“Moj životopis, ili dio njega koji smo čuli, kao i moja životna opredjeljenja daju se prepoznati u svakodnevnici. Potičem sve oko sebe da mi svojim kritičkim osvrtom pomažu, da mi budu poticaj. Nastojim ne komentirati izrečeno, koliko god to može biti politički pogrešno i rizično. Stoga i ovih dana, kada sam iznova, u izuzetno složenom vremenu, prihvatio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, poslao sam poruku.

Svi oni koji mogu nešto kazati o meni kao osobi, kao inženjeru, menadžeru, profesoru ili političaru sada je vrijeme da to kažu. Zar ima prikladnijeg vremena za takve kritičke osvrte od izborne kampanje u BiH. Eto, takav je moj pristup životu i njega sam izgradio kroz obiteljski odgoj, obrazovanje i profesionalno izrastanje. Stoga jedno veliko hvala svima koji su oblikovali moju osobnost kroz ovih šest desetljeća. Kao što su moji roditelji i moja obitelj i prijatelji mene učinili ponosnim, nadam se da ni ja njih nisam razočarao”, rekao je Čović pred znanstvenim i političkim uzvanicima na svečanosti.

“Poštovani rektore Boras, Vi ste drugi mandat na čelu najdugovječnije, najistaknutije i najorganiziranije visokoškolske institucije hrvatskog naroda. To s ponosom naglašavate u svim Vašim istupima. Kada stojeći ispred Vas primam za mene neponovljivu počast, kroz Vas sagledavam sve one velikane koji su gradili stoljetnu tradiciju Zagrebačkog sveučilišta, i kroz nju baštinili sve ono na što sam kao pripadnik ove zajednice preponosan. Povijest institucije na čijem ste čelu, ovim današnjim činom, zajedno sa vašim Senatom i suradnicima, prenosite na mene i sve institucije koje predstavljam, kako u hrvatskom narodu, jednako tako i u cijeloj mojoj domovini Bosni i Hercegovini. Siguran sam da čast koju danas primam jednako tako prihvaća i naše Sveučilište u Mostaru, čije sam dijete. Neka i ovo bude jedan od načina da se zahvalim svojim profesorima i svom Sveučilištu. Ovo je priznanje i za sve njih”, rekao je Čović.

Čović se tijekom boravka u Zagrebu sreo s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem kao i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

“Predsjednik Hrvatskoga sabora izrazio je snažnu potporu jednakopravnosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH s ostala dva naroda, te naglasio važnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na svim političkim razinama”, kaže se u priopćenju. Sugovornici su razgovarali i o važnosti suradnje dviju zemalja vezano uz migrantsku krizu.

Kada je u pitanju gospodarska suradnja, naglasak je stavljen na što skorijem realiziranju mnogobrojnih projekata, čija vrijednost premašuje milijardu eura.

Nakon Zagreba, Čović odlazi na SLUŽBENI put u Rusiju, a pretpostavlja se da će NAZOČITI UTAKMICI hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

 

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar