Leonardo DiCaprio osvojio prvi Oscar u karijeri! Spotlight najbolji film

Leonardo DiCaprio osvojio prvi Oscar u karijeri! Spotlight najbolji film

88. dodjela nagrada: Konačno se i to dogodilo – Slavni glumac osvojio je prvi zlatni kupić u karijeri. Mad Maxu šest Oscara, ali ne i za najbolji film

Leonardo DiCaprio osvojio je svoj prvi Oscar u bogatoj karijeri u petom pokušaju!

Leonardo DiCaprio dobio je u nedjelju svojega prvog Oscara za ulogu u filmu“Povratnik” meksičkoga redatelja Alejandra Inarritua, koji je drugu godinu za redom dobio Oscara za najbolju režiju, dok je Oscar za najbolju glavnu glumicu pripao Brie Larsonza ulogu u filmu “Soba”.

Oscara za najbolji film osvojio je Spotlight. Film koji prikazuje novinarsku istragu o zataškivanju slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi, uz ostale glume Mark Ruffalo i Rachel McAdams, režirao ga je Tom McCarthy, a bio je nominiran u još pet kategorija, uz ostalo i za najbolji film, režiju i sporedne glumce. U tehničkim kategorijama dominirao je film Pobješnjeli Max: Divlja cesta sa šest zlatnih kipića.

DiCaprio je tijekom dvadesetpetogodišnje karijere za Oscara bio nominiran četiri puta, triput za glavnu ulogu (Avijatičar, Krvavi dijamant i Vuk s Wall Streeta) i jednom za sporednu (Što muči Gilberta Grapea).

Ove je godine smatran favoritom za Oscara za ulogu trapera kojega teško ozlijeđenog nakon napada medvjeda ostali članovi ekspedicije ostavljaju da umre. U borbi za preživljavanje njegov lik Hugo Glass probija se kroz snijegom pokrivene šume do logora.

Zahvaljujući na nagradi DiCaprio je rekao: “Ne smijemo uzeti ovaj planet zdravo za gotovo. Ja ne uzimam ovu večer zdravo za gotovo.” Snimajući ovaj film, dodao je, “morali smo otići na južnu polutku da bismo pronašli snijeg. Klimatske promjene su stvarne, događaju se u ovom trenutku. Sve su vrste ugrođene i moramo zajedno raditi i podupirati one čelnike diljem svijeta koji ne zagovaraju velike zagađivače i velike korporacije, nego one koji govore u ime cijeloga čovječanstva.”

Film je sniman sedam mjeseci u Kanadi i Argentini, uz korištenje samo prirodnoga svjetla u teškim uvjetima i po iznimno hladnom vremenu.

Osim DiCaprija u kategoriji najboljega glumca bili su nominirani Bryan Cranston (“Trumbo”), Matt Damon (“Marsovac”), Michael Fassbender (“Steve Jobs”) i Eddie Redmayne (“Dankinja”).

Redatelj “Povratnika” Alejandro Inarritu ove je godine ponovio uspjeh ostvaren lani s filmom “Birdman” i tako postao treći redatelj u povijesti koji je nagradu dobio dva puta, nakon Johna Forda (1941. i 1942.) i Josepha Mankiewicza (1950. i 1951.)

“Ne mogu vjerovati”, rekao je Inarritu primajući zlatni kipić, zahvaljujući pritom glavnom glumcu Leonardu di Capriu.

Inarritu je citirao rečenicu kojom se glavni lik osvrće na rasne predrasude te naglasio da “ova generacija ima sjajnu priliku doista se osloboditi od svih predrasuda i takvoga plemenskog načina razmišljanja te zauvijek osigurati da boja kože postane jednako irelevantna kao i dužina kose”.

Uz njega u kategoriji najboljeg redatelja bili su nominirani i Adam McKay (“Oklada stoljeća”), George Miller (“Pobješnjeli Max: Divlja cesta”), Lenny Abrahamson (“Soba”) te Tom McCarthy (“Spotlight”).

Brie Larson Oscara je dobila za ulogu u emotivnom trileru “Soba” o majci i sinu zarobljenima u prostoriji od devet četvornih metara bez prozora.

To je prvi Oscar i nominacija za 26-godišnju Larson koja je glumila u više od 45 filmova i televizijskih emisija u protekla dva desetljeća. U utrci za Oscara “pretekla” je prijašnje dobitnice te nagrade Cate Blanchett (“Carol”) i Jennifer Lawrence (“Joy”) te Charlotte Rampling (“45 godina”), Saoirse Ronan (“Brooklyn”).

Morriconeu Oscar za najbolju filmsku glazbu 

Talijanski skladatelj Ennio Morricone dobio je Oscara za najbolju originalnu glazbu za film Quentina Tarantina “Mrska osmorka”.

Osamdesetsedmogodišnji autor glazbe za više od 500 filmova dosad je dobio tek počasnog Oscara za životno djelo.

Zahvaljujući na nagradi, čestitao je Johnu Williamsu, nominiranom za glazbu za film “Ratovi zvijezda: Sila se budi”, kao i redatelju Tarantinu istaknuvši kako nema dobre glazbe bez sjajnoga filma.

Oscara za najbolju originalnu pjesmu dobili su Jimmy Napes i Sam Smith za “Writing’s On The Wall” skladanu za film o Jamesu Bondu “Spectre” Sama Mendesa.

Mađarski film “Saulov sin” najbolji film na stranom jeziku

Oscara za najbolji film na stranom jeziku dobio je “Saulov sin”, dugometražni prvijenac Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta slavnoga Bele Tarra.

Radnja filma smještena je u nacistički logor 1944. i govori o Saulu, mađarskom pripadniku Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore.

Film je nagrađen u Cannesu, a osvojio je i Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog filma prošlogodišnjega Zagreb Film Festivala.

Uz film “Saulov sin” u kateogoriji filma na stranom jeziku bili su nominirani “Zagrljaj zmije” (Kolumbija), “Mustang” (Francuska), “Theeb” (Jordan) i “Rat” (Danski).

Svi dobitnici: 

Najbolji film: Spotlight

Najbolji glumac: Leonardo DiCaprio – Povratnik

Najbolja glumica: Brie Larson – Soba

Najbolji redatelj: Alejandro Inarritu – Povratnik

Najbolji sporedni glumac: Mark Rylance – Most špijuna

Najbolja sporedna glumica: Alicia Vikander – Dankinja

Najbolji prilagođeni scenarij:  The Big Short (Adam McKay and Charles Randolph)

Najbolji scenarij: Spotlight (Tom McCarthy and Josh Singer)

Najbolji animirani film: Izvrnuto obrnuto

Najbolji strani film: Saulov sin – Hungary

Najbolji kratki animirani film: Bear Story (Gabriel Osorio and Pato Escala)

Najbolja kamera: Povratnik (Emmanuel Lubezki)

Kostimografija: Pobješnjeli Max: Divlja cesta (Jenny Beavan)

Najbolji dokumentarac: Amy

Najbolji kratki dokumentarni film:  A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Montaža: Pobješnjeli Max: Divlja cesta (Margaret Sixel)

Najbolji kratkometražni igrani film: Stutterer

Najbolja šminka: Pobješnjeli Max: Divlja cesta (Lesley Vanderwalt, Elka Wardega and Damian Martin)

Najbolja originalna glazba: The Hateful Eight (Ennio Morricone)

Najbolja originalna pjesma: Writing’s on the Wall, Sam Smith – Spectre

Najbolja produkcija: Pobješnjeli Max: Divlja cesta (Colin Gibson and Lisa Thompson)

Najbolja montaža zvuka: Pobješnjeli Max: Divlja cesta (Mark Mangini and David White)

Najbolji zvuk: Pobješnjeli Max: Divlja cesta (Chris Jenkins, Gregg Rudloff and Ben Osmo)

Najbolji specijalni efekti: Pobješnjeli Max: Ex Machina (Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington and Sara Bennett)

večernji list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar