LEŠINAR SE PRIKRADA DJETETU, SUDAN 1993. Fotografija zbog koje je fotograf izvršio samoubojstvo

LEŠINAR SE PRIKRADA DJETETU, SUDAN 1993. Fotografija zbog koje je fotograf izvršio samoubojstvo

Ovdje nije riječ o nagrađenoj fotografiji. Riječ je o odnosu prema čovjeku ma koliki on bio; dijete, odrastao, starac… To je odnos bogatog Zapada prema Crnom kontinentu. Koliko se samo sjetimo potrebnih u ove blagdanski pretrpane trpeze? Bogati svijet upravo u ove države šalje oružje kako bi lakše ovladali njima…

Ova fotografija, ovjenčana Pulicerovom nagradom, napravljena je 1994. godine dok je Sudanom harala glad. Na njoj se vidi onemoćalo dijete kako puzi k logoru sa hranom Ujedinjenih nacija, udaljenom jedan kilometar.

Lešinar čeka da dijete umre da bi ga pojeo. Snimak je šokirao cijeli  svijet. Nitko ne zna što se na kraju dogodilo sa djetetom. To nije znao ni fotograf Kevin Carter koji je napustio mjesto događaja čim je napravio snimak.

“Čovjek koji namješta svoj objektiv da bi fotografirao dijete koje se muči mogao bi također biti grabljivac, još jedan lešinar u sceni”, napisao je u svom komentaru na ovu fotografiju Scott Macleod-Johannesburg. Kevin Carter, koji je 1993. otišao u Sudan da zabilježi tragične posljedice gladi, naišao je na ovu scenu u kampu za žrtve gladi. “Dok su roditelji djevojčice sa fotografije čekali u redu za pomoć, pored djevojčice je sletio lešinar. Čekao sam 20 minuta u nadi da će ptica raširiti krila”, rekao je Kevin.

Poslije objavljivanja fotografije u New York Times-u tisuće ljudi je zvalo redakciju kako bi saznali je li  djevojčica preživjela. Fotografija je postala prepoznatljiva metafora afričkog očaja. Kevin je 1994. godine dobio Pulizerovu nagradu za svoj rad, ali je rekao da u njoj ne može da uživa. “Stvarno mi je žao što nisam uzeo dijete”, rekao je prijatelju. Tri mjeseca poslije izvršio je samoubojstvo.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing