Liječnici HNŽ-a od ponedjeljka u štrajku

Liječnici HNŽ-a od ponedjeljka u štrajku

Članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) jednoglasnom odlukom stupaju u štrajk 19. ožujka”, potvrdili su iz ovog Sindikata za Bljesak.info.

Kako je rečeno, izjave ministra Opsenice na press-konferenciji u Mostaru su ostale nedorečene, kao i dopis premijera Hercega o stavljaju problema 600 članova sindikata na sljedeću sjednicu županijske vlade bez točnog datuma, kao i spomena o odvojenom kolektivnom ugovoru. Kažu da im, kako nije poznato kada će se sjednica održati, ostaje samo obustava rada od 19. ožujka na razini cijele županije.

Liječnici će od ponedjeljka obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Goran Opsenica prozvao je u petak na tiskovnoj konferenciji u Mostaru rukovodeće i upravljačke strukture zdravstvenih ustanova u toj županiji za, kako je kazao, težak materijalni položaj zdravstvenih djelatnika i nagomilane dugove u bolnicama.

Resorni ministar upitao je kako to da rukovodeće i upravljačke strukture nisu sve ove godine uspjele usmjeriti dio dobivenih sredstava od Županije (grantovi, krediti,transferi) barem simbolično, na poboljšanje materijalnog statusa uposlenika, nego napraviti dug veći od 100 milijuna maraka.

Govoreći o zahtjevima sindikata zdravstvenih djelatnika, resorni ministar je rekao kako se narodski rečeno nalazimo “u situaciji da lud hebe zbunjenog”. Dodao je kako “ustanove, nisu lude, nego se samo takve prave, a da su zbunjeni osnivači zdravstvenih ustanova u dugogodišnjoj hibernaciji” te da i jedni i drugi čekaju da probleme riješi Vlada HNŽ-a. Podsjetimo, tri stotine liječnika i studenata medicine održao je u ponedjeljak u Mostaru mirnu prosvjednu šetnju kojom je ponovno skrenuo pažnju na svoje zahtjeve kada je u pitanju proces pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru.

‘Bunt’ liječnika traje već četiri mjeseca. Uz potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora spomenuti sindikat traži povećanje satnice s 2 KM na 2.6 KM, te povećanje koeficijenta za 1.2 za sve grupe liječnika -za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar