Liječnici iz Hrvatske moraju u BiH ‘švercati’ lijekove za pomoć ljudima

Liječnici iz Hrvatske moraju u BiH ‘švercati’ lijekove za pomoć ljudima

Zdravstvena administracija nije riješila pitanje dostave humanitarnih pošiljaka lijekova u susjednu državu, liječnici iz Hrvatske već danima osobnim automobilima u vlastitoj organizaciji prevoze potrebne lijekove u poplavljeno Orašje i druga područja BiH


Zbog nestašice lijekova na poplavljenim područjima u susjednoj Bosni i Hercegovini, te činjenice da zdravstvena administracija nije riješila pitanje dostave humanitarnih pošiljaka lijekova u susjednu državu, liječnici iz Hrvatske već danima osobnim automobilima u vlastitoj organizaciji prevoze potrebne lijekove u poplavljeno Orašje i druga područja BiH. Lijekove skupljaju po ambulantama, ili iz kućnih zaliha pacijenata kojima lijekovi više nisu potrebni.

U Koordinaciji liječnika obiteljske medicine (KoHOM) pokušali su, tvrde, riješiti ovo pitanje kod nadležnih instanci, ali nigdje nisu naišli na podršku. Liječnici tako i dalje lijekove preko granice prenose ilegalno, kako bi pomogli životno ugroženom stanovništvu susjedne države.

Crveni križ Orašje objavio je kako im nedostaje medicinska oprema i lijekovi, osobito paracetamol, antiseptici, tablete protiv dijareje, lijekovi za dijabetičare, te kako je situacija alarmantna.

– Kolege u BiH vape za ampuliranim lijekovima, koji se daju u injekcijama srčanim bolesnicima, pacijentima s gastritisom, povraćanjem, vrtoglavicom… Nedostaju lijekovi protiv bolova, a ako tamo netko dobije alergijsku reakciju, nemaju mu što dati. Prisiljeni smo nositi lijekove iz ruke u ruku, jer nitko to ne želi regulirati – kaže Ines Balint, predsjednica KoHOM-a.

Prenošenje lijekova preko granice nije dozvoljeno, osim ovlaštenim uvoznicima ili ako se radi o lijekovima za osobnu upotrebu. Zdravstvena bi administracija, upozorava Balint, s obzirom na izvanrednu situaciju morala dati naputak o prikupljanju pomoći u lijekovima, odrediti gdje će se donacije prikupljati, deponirati i urediti dostavu lijekova. Regulativa uvoza i izvoza lijekova vrlo je stroga, lijekovi koji se prenose preko granice moraju zadovoljavati posebne uvjete, moraju biti pravilno skladišteni, pa mnogi iz kućnih zaliha i ne bi došli u obzir, iako su propisno zatvoreni i rok trajanja im nije istekao. Administrativne bi barijere, poručuju liječnici, u ovakvim okolnostima trebalo »olabaviti«.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao nam je da se humanitarna pomoć u lijekovima za susjednu BiH »upravo dogovara«.

Izvor:http://hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar